VVD


4-2-2008

VVD wil wetgeving ter bescherming internet vrijheid


- Europese Commissie erkent falen zelfregulering internetindustrie -

Vandaag heeft Europarlementariër Jules Maaten de Europese Commissie gevraagd met wetgeving te komen die wereldwijd de vrijheid op het internet moet beschermen. De VVD eurofractie acht het noodzakelijk dat Europa, naar Amerikaans voorbeeld, een Global Online Freedom Act (GOFA) aanneemt. De Amerikaanse GOFA, waarover nog steeds onderhandeld wordt, verplicht o.a. Amerikaanse internetbedrijven hun servers in westerse landen te plaatsen, zodat de gegevens van deze servers niet door autoritaire staten gebruikt kunnen worden om dissidenten op te sporen. In antwoorden op eerdere schriftelijke vragen erkende de Europese Commissie vandaag dat de zelfregulering van Europese internetbedrijven hieromtrent mislukt is.

Europarlementariër Jules Maaten: "Met de vrijheid van het Internet valt niet te sollen en de Unie zal zich ook buiten Europa moeten inzetten om journalisten en dissidenten te steunen."

Jules Maaten vraagt de Europese Commissie bovendien om 20 miljoen euro vrij te maken om middelen en diensten te ontwikkelen en bestaande initiatieven te ondersteunen die internetcensuur in autoritaire staten ondermijnen. Deze software en diensten kunnen gebruikt worden door burgers in landen als China, Tunesië en Cuba om censuur op het internet te omzeilen, doordat geblokkeerde websites en zoekresultaten hiermee toegankelijk worden.

Jules Maaten: "De VS heeft voor 2008 reeds 15 miljoen dollar ter beschikking gesteld om dergelijke technologieën verder te ontwikkelen en te verspreiden. Europa mag niet achterblijven. De EU en VS moeten de 'Great Chinese Firewall' doorbreken."

Volgens de mensenrechtenorganisatie 'Reporters Without Borders' zitten momenteel wereldwijd 64 cyberdissidenten gevangen, waarvan het merendeel (51) in China. Jules Maaten maakt in het Europese Parlement deel uit van de Commissie Buitenlandse Zaken.


---

-------------------------

Antwoorden Europese Commissie op vragen van Jules Maaten op 7 novermber 2007

E-5794/07NL

Antwoord van mevrouw Reding

namens de Commissie

(29.1.2008)


1. De Commissie hecht grote waarde aan de vrijheid van meningsuiting op het internet. De Commissie heeft haar toezegging om deze vrijheid te beschermen herhaaldelijk bevestigd met name in de context van de Wereldtop over de informatiemaatschappij (WSIS). Mede dankzij de Commissie werd op de WSIS opnieuw het primaire belang bevestigd van democratie en eerbiediging van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van mening en meningsuiting alsmede van de vrijheid van informatie.

In haar mededeling over de follow-up van de WSIS in 2006 toont de Commissie zich verheugd over deze duidelijke en ondubbelzinnige verklaring en roept zij het bedrijfsleven op nauw samen te werken met niet-gouvernementele organisaties (ngo's) om een gedragscode op te stellen teneinde internetrepressie te voorkomen en tegen te gaan. De Commissie betreurt het dat er tot dusverre geen voortgang is geboekt op dit gebied. De noodzaak om de fundamentele mensenrechten in acht te nemen en de vrijheid van meningsuiting te beschermen werd eveneens belicht tijdens de openingsbijeenkomst van het Internet Governance Forum in Athene in oktober 2006. In deze context werd er tevens op gewezen dat de Commissie er vooral naar moet streven het internet te behouden als een open en censuurvrije zone waar burgers uit de hele wereld vrij met elkaar kunnen communiceren zonder afhankelijk te zijn van de toestemming van anderen, met inbegrip van hun regering, overeenkomstig internationaal erkende fundamentele rechten. Het belang hiervan werd opnieuw onderstreept op het tweede Internet Governance Forum in Rio de Janeiro in november 2007.


2. De Commissie stelt het thema vrijheid van meningsuiting (op het internet en elders) regelmatig aan de orde. In de context van de betrekkingen tussen de EU en China waarnaar door het geacht Parlementslid wordt verwezen, stelt de Commissie dit onderwerp aan de orde in het kader van de dialoog over de mensenrechten die twee maal per jaar plaatsvindt. De kwestie stond ook op de agenda van de EU-China Top op 28 november 2007.

De Commissie is vastberaden de vrijheid van meningsuiting in haar internationale betrekkingen te bevorderen en ervoor te zorgen dat geen enkel element van de handelsovereenkomsten waarover zij met derde landen onderhandelt, inclusief de bilaterale handelsovereenkomsten waarover zij onderhandelingen voert met regeringen van derde landen, kan worden gebruikt om de vrijheid van meningsuiting op welke manier dan ook kan beperken.
_______________________

Vervolgvragen Jules Maaten aan de Europese Commissie

Follow up questions to answers (E-5794/07NL) given by the European Commission on internet censorship.


1. Is the European Commission willing to develop a European Global Online Freedom Act?


2. Is the European Commission willing to invest for the amount of 20 million Euros in technologies enable to develop and distribute anti-censorship tools and services which could help Internet users breach electronic firewalls set up by China, Iran and other closed societies
_______________________

COM (2006) 181 definitief.