Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Fysiotherapie minder vergoed

De ouderenorganisaties en de NPCF krijgen veel klachten binnen over de verzekeringspolissen. Mensen die vorig jaar nog volledig verzekerd waren van fysiotherapie merken nu dat hun polissen voor 2008 nieuwe, beperkende voorwaarden kennen. Het risico bestaat dat mensen hierdoor in financiële problemen komen. VSN-leden die veel gebruik maken van fysiotherapie doen er goed aan om hun polis nog eens goed door te lezen.

De meeste zorgverzekeraars hebben de dekking voor fysiotherapie dit jaar fors beperkt.""De kans is groot dat mensen halverwege dit jaar merken dat ze aan hun maximale aantal behandelingen zitten," zegt Frank van der Meijden van de NPCF. ,,Dat wordt uiterst vervelend.''

De ouderenorganisaties ANBO en PCOB ontvingen veel klachten over de nieuwe polissen. "Uit eigen onderzoek blijkt dat 50-plussers fysiotherapie met stip op nummer één van hun prioriteitenlijstje hebben staan als ze een zorgverzekering uitkiezen. Als je naar de polissen voor dit jaar kijkt, zitten er erg veel addertjes onder het gras. Het is op zich prima als zorgverzekeraars de polisvoorwaarden veranderen, maar dan moeten ze een alternatief bieden. Nu moeten de mensen opeens bijbetalen als ze hun fysiotherapie willen behouden,'' zegt Gerrie Abrahamse, beleidsmedewerker Zorg van de PCOB. In sommige gevallen is zelfs een medische keuring verplicht om fysiotherapie gedekt te houden.

"De mensen worden collectief belazerd," vindt fysiotherapeut De Groot uit Rotterdam. ,"Vorig jaar zijn de mensen binnengelokt met mooie polissen en dit jaar krijgen ze, vlak voordat de polis van kracht wordt, te horen dat ze minder fysiotherapie kunnen krijgen." Verzekeraars zijn van mening dat ze de klanten voldoende hebben voorgelicht. "Wij hebben de wijzigingen bij de fysiotherapeut zelfs nog apart toegelicht," zegt Raymond Rugers van Menzis.

Verzekeringssite.nl onderzocht de aanvullende polissen van acht zorgverzekeraars. Zes daarvan berekenen sinds 1 januari flink meer om de volledige dekking te behouden. Bij vier verzekeraars was het nodig om naar een andere polis over te stappen, omdat bij de bestaande polissen een maximaal aantal behandelingen voor fysiotherapie is ingesteld.

04 februari 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400