Ministerie van Defensie

04-02-2008
Beëindiging aanbestedingsgeschil Staat-Baan
Ondertekenaar: Staatssecretaris drs. J.G. de Vries

Met brieven van 16 mei, 14 juni en 29 augustus 2005 (29 800 X, nrs. 88, 102 resp. 119) bent u geïnformeerd over de verwerving van softwarepakketten door Defensie en de gerechtelijke procedures in kort geding en appèl die de firma Baan vervolgens voerde tegen de keuze van Defensie voor de producten van de firma SAP als softwareplatform voor de invoering van Enterprise Resource Planning (ERP) bij Defensie.

Zoals gemeld, is in kort geding en appèl de vordering van de firma Baan om de opdracht niet te gunnen aan SAP niet gehonoreerd. Daarop heeft de firma Baan een zogenaamde bodemprocedure ingesteld waarin zij vergoeding van de door haar geleden schade heeft gevorderd.

Vooral recente ontwikkelingen in de jurisprudentie van het aanbestedingsrecht bij het Europese Hof van Justitie leidden tot de gerede kans op een veroordeling tot vergoeding van een deel van de door Baan gemaakte kosten en gederfde winst. Gelet hierop en op het risico van een langdurige en kostbare appèlprocedure bij het gerechtshof met een onzekere afloop, is besloten in overleg te treden met de firma Baan om een minnelijke schikking te bereiken.

Op 27 december 2007 is met (de rechtsopvolger van) de firma Baan een zogenaamde vaststellingsovereenkomst aangegaan, die inderdaad een minnelijke oplossing behelst in de door Baan tegen Defensie ingestelde bodemprocedure over de verwerving van ERP-software. Tegen betaling van een schikkingsbedrag aan Baan verleent zij de Staat finale kwijting van alle vorderingen uit de aanbesteding. Met de doorhaling van de zaak door de rechtbank Den Haag ter zitting van 9 januari 2008 is vervolgens een einde gekomen aan het geschil.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
drs. J.G. de Vries