Gemeente Eindhoven

Persbericht 4 februari 2008, no. 026

Grootste windmolen en eerste Nederlandse watermolen in Vriendschapspark Nanjing
In augustus wordt het Vriendschapspark in Nanjing (China) officieel geopend. Dit park is het geschenk van de gemeente Eindhoven aan de gemeente Nanjing in het kader van de twintigjarige stedenband die de beide steden onderhouden. De realisatie van dit park bekrachtigt de economische banden tussen de steden en biedt onze regio een unieke uitvalsbasis van waaruit bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen contacten kunnen leggen en zaken kunnen doen in China.

Het Vriendschapspark is een van de onderdelen van het Binjiang Park, een groot park waar verschillende landen karakteristieke gebouwen uit hun contreien zullen neerzetten. Het park is gelegen naast het Olympisch Stadion in de gemeente Nanjing, een dynamische stad met zoân 8 miljoen inwoners en een van de belangrijkste steden (naast Shanghai) in de provincie Jiangsu.

Het economisch profiel van de regio rondom Nanjing komt sterk overeen met het profiel van onze regio: sectoren als high tech, automotive en design zijn daar volop in ontwikkeling. Dit biedt vele aanknopingspunten voor bedrijven en kennisinstellingen om zakelijke contacten te leggen met het Chinese bedrijfsleven. Dat is ook gebleken tijdens de handelsmissie die in september 2007 heeft plaatsgevonden.

Het Vriendschapspark zal bestaan uit een Brabantse tuin met daarin een aantal karakteristieke Brabantse gebouwen. Er is gekozen voor een traditionele langgevelboerderij met bijgebouwen en kapel, een watermolen en een windmolen. De gebouwen zijn replicaâs van gebouwen in Nuenen die door Vincent van Gogh op doek zijn vastgelegd. De windmolen is de grootste in China en de watermolen is de eerste in zijn soort in China. Voor de invulling van de gebouwen wordt door GBO Design & Engineering in samenwerking met de gemeente Eindhoven een concept uitgewerkt.

De gemeente Eindhoven investeert in het park, maar ook het bedrijfsleven en andere overheden zijn benaderd. De realisatie en begeleiding van de bouw wordt door DHV Eindhoven uitgevoerd in samenwerking met de Chinese architect (FAR). De materialen en de aannemer komen uit China. De oplevering van het Vriendschapspark is gepland net voor de start van de Olympische Spelen. Er is steeds gesproken over een tegenprestatie voor het Vredespark: hierover wordt nog met de gemeente Nanjing overlegd.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail