Voedingcentrum


Veel vitamines voor weinig portemonnee

4 februari 2007

Verse groenten en fruit zijn lekker en gezond, maar kunnen prijzig zijn. Het aanbod wisselt sterk en daardoor variëren de prijzen enorm. Hier vindt u tips om gezond te eten zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Kies Europese groente en fruit van het seizoen
Buiten het seizoen moeten de groente en vruchten uit verre landen of uit de kas komen. U betaalt dan ook voor het transport of de energie. Op de Groente- en fruitwijzer op www.voedingscentrum.nl ziet u wanneer welke soort goed verkrijgbaar is.

Kijk ook naar diepvriesgroente en groente uit pot of blik Diepvriesgroente en conserven worden het hele jaar door geproduceerd. Daardoor kunnen ze voordelig uitpakken op het moment dat verse groente duur is. Bovendien zijn ze al schoongemaakt en bereid. U hebt er dus minder van nodig.
Voor de vitamines en mineralen hoeft u het niet te laten. Tegenwoordig is groente uit vriezer, pot of blik vrijwel net zo gezond als âversâ.

Schil, snijd en meng zelf
Gemixte, voorgesneden en voorverpakte groenten en fruit zijn een stuk duurder dan âlosseâ groenten en fruit. Vindt u gemak ook belangrijk, dan zijn diepvries en pot en blik een goedkopere keus.

Eet groente en fruit in plaats van âtussendoortjesâ Zelfs bij hoge prijzen leveren groenten en fruit per euro de meeste vitamines en mineralen en de minste calorieën. Bij veel prijzige tussendoortjes is dat net andersom! Door kostbare repen of koeken te verruilen voor een appel of banaan, slaat u dus twee vliegen in één klap.

Kies niet onnodig voor âduurâ vruchtensap
Vers fruit is het gezondst, maar één glas vruchtensap per dag telt ook mee voor de fruitconsumptie. Kies dan wel voor ananas-, grapefruit- of sinaasappelsap. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap zijn niet geschikt om vers fruit te vervangen omdat ze geen vitamine C bevatten.
Nog een tip: voor de hoeveelheid vitamine C maakt het nauwelijks uit of het gaat om koelvers sap of sap uit concentraat. De laatste is het goedkoopst.

Doe inkopen op de markt en in buitenlandse winkels Groente en fruit zijn op de markt vaak voordeliger dan in de supermarkt of de groentespeciaalzaak. Ze zien er soms iets minder mooi uit, maar voor de smaak en de voedingsstoffen is er geen verschil.