FNV Bondgenoten: acties op komst in kleinmetaal

04/02/2008 13:12



FNV Bondgenoten



PERSBERICHT

Utrecht, 4 februari 2008

FNV Bondgenoten: acties op komst in kleinmetaal

FNV Bondgenoten heeft vanmiddag de werkgeversvereniging in de kleinmetaal FWM een ultimatum gesteld. Gaat de FWM voor woensdag 6 februari middernacht niet in op de eisen van de bond voor een nieuwe cao, dan volgen er acties in de sector.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de kleinmetaal liepen half januari vast. FNV Bondgenoten legde toen een eindbod op tafel, dat de werkgevers naast zich neer hebben gelegd. "Onbegrijpelijk", vindt Jan Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten. "De sector zit te schreeuwen om nieuwe mensen, maar die mogen van de werkgevers niets kosten. Onze cao-voorstellen zijn er op gericht de metaal weer aantrekkelijk te maken voor jongeren en de huidge werknemers. Dat zit in beloning, maar ook in opleiding. Laten de werkgevers nu maar bewijzen dat ze daar echt iets aan willen doen, in plaats van dat ze hun werknemers de sector uitjagen met slechte arbeidsvoorwaarden."

Als het ultimatum woensdagnacht verloopt, gaat de bond in bedrijven in de sector acties organiseren variërend van poortacties en stiptheidsacties tot actievergaderingen. De bedoeling is dat die uiteindelijk uitmonden in een estafettestaking die maandag 25 februari moet starten. Op 22 februari is er een regionale stakingsdag: dan leggen werknemers in de kleinmetaal in de regio Rotterdam een dag het werk neer.

De actiebereidheid is groot volgens Berghuis: "We hebben de afgelopen week al een aantal actiebijeenkomst gehad met een grote opkomst. De mensen willen een goede cao. Blijkbaar zijn acties nodig om de werkgevers te laten zien dat we het menen."

In de Metaal en Techniek werken ongeveer 400.000 medewerkers in onder meer de metaalbewerking, installatie en motorvoertuigenbranche.