Gemeente Bolsward


Nieuws
04-02-08

Vernieuwing bedrijventerreinen Bolsward

Rotonde bedrijventerrein.bmp
De bedrijventerreinen De Klokslag, De Wymerts en het Industriepark in Bolsward krijgen een facelift. De openbare ruimte, zoals de wegen en het groen, worden gemoderniseerd.

De ondernemers met een bedrijfspand op de bedrijventerreinen is gevraagd naar hun wensen en behoeften. Gesproken is over de bereikbaarheid, de uitstraling en veiligheid van de bedrijventerreinen. Om sturing te geven aan het beheer van de terreinen, collectieve voorzieningen op te zetten en om de samenwerking tussen bedrijven te bevorderen, verenigen de gemeente, politie, brandweer en de ondernemers zich in de Vereniging Parkmanagement.

Uitvoering door Oosterhof Holman

De uitvoerende werkzaamheden van de herinrichting van de terreinen zijn via een openbare aanbestedingsprocedure gegund aan het bedrijf Oosterhof Holman. Dit bedrijf heeft de beste aanbieding voor de uitvoering van het werk gedaan.

Subsidie van SNN en Provincie & bijdrage bedrijven

Voor de revitalisering van de terreinen is subsidie toegekend door het Samenwerkingsverband Noord Nederland (KOMPAS-gelden) en de provincie Fryslân. Ook van de bedrijven op de te vernieuwen bedrijventerreinen is een bijdrage gevraagd. Het overgrote deel van de bedrijven heeft inmiddels een bijdrage toegezegd. Het resterende bedrag betaalt de gemeente Bolsward.

Starten met een rotonde bij bedrijventerrein De Klokslag

Het werk wordt opgepakt in 5 fasen. Fase 1 beslaat het gebied Koopman Heeresweg inclusief de kruising met de Hichtumerweg. Fase 2 is Koopman Heeresweg voor de bedrijven Rentex Floron en De Drie Mollen. Fase 3 is Klokslag Zuid (Hichtumerweg en Oude Hichtumerweg). Fase 4 Het Industriepark en fase 5 De Wymerts. Halverwege februari start fase 1, waarbij onder andere een rotonde op de kruising Hichtumerweg/Koopman Heeresweg wordt aangelegd. Deze rotonde moet klaar zijn voor tweede Pinksterdag, omdat hier de route van de rijwielelfstedentocht langs gaat.

De kruising Hichtumerweg/Koopman Heeresweg maakt deel uit van de rondweg om Bolsward. De werkzaamheden hebben daardoor nogal wat gevolgen voor het verkeer en de bereikbaarheid van de wijken Eekwerd, Altenburg en de Fûgelkrite. Verkeer van en naar Leeuwarden zal tijdens de werkzaamheden moeten omrijden. De bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar, maar hiervoor kan omrijden soms nodig zijn.

Omwonenden en bestemmingsverkeer wordt doorgang verleend. Deze doorgang is overigens niet bestemd voor vrachtverkeer.

Voor de ondernemers was eind januari een speciale bijeenkomst om de planning en de uitvoering van de werkzaamheden toe te lichten.

Auto- en vrachtverkeer

De afslag Bolsward - Noord vanaf de provinciale weg is afgesloten tijdens de werkzaamheden aan de rotonde. Het verkeer wordt omgeleid via de provinciale weg, de Rijksweg A7, afslag Bolsward Oost.

De werkzaamheden worden zo gepland en eventueel na elkaar uitgevoerd, dat de bedrijventerreinen bereikbaar blijven.

Fietsverkeer

Het fietsverkeer en met name de schoolgaande jeugd richting en van het Marne College (komend vanuit Burgwerd en Hichtum) wordt geadviseerd het fietspad langs de Leeuwardervaart (Trekpad) te nemen.

Alternatieve routes voor de buslijnen 92 en 350

De bus tussen Bolsward en Leeuwarden rijdt normaal via de Wibrandaweg, Koopman Heeresweg, Ugolaan en de Eekwerdlaan via de binnenstad naar en van het busstation. Tijdens de afsluiting van de afslag Bolsward Noord, rijdt de bus door via de Provinciale weg, Harlingerstraat, Stoombootkade, Turfkade en Gasthuissingel naar het busstation en via de Jongemastraat, Martkstraat, Dijkstraat en Harlingerstraat terug naar Leeuwarden. Dit betekent dat de haltes aan de Koopman Heeresweg, Ugolaan, Eekwerdlaan en het Laag Bolswerk komen te vervallen.

Ook de Qliner, lijn 350, rijdt tijdens de werkzaamheden niet de gebruikelijke route via de Ugolaan en Koopman Heeresweg. De Qliner stopt de komende maanden alleen nog bij de halte aan de Kloosterlaan. Alle andere haltes in Bolsward komen tijdens de werkzaamheden te vervallen. Op de haltes en via www.ov9292.nl worden de reizigers geïnformeerd over de alternatieve busroutes.

Planning overige fasen

Om de Koopmans Heeresweg en de Hichtumerweg klaar te hebben voor de elfstedenrijwieltocht, wordt met deze werkzaamheden zo spoedig mogelijk gestart. Tussen 1 maart en september 2008 is de uitvoering van de andere 4 fasen. De fasen worden niet achter elkaar uitgevoerd, maar kunnen ook gelijktijdig aangepakt worden. Wel is met de aannemer afgesproken dat elke fase binnen een bepaald aantal werkdagen opgeleverd wordt, zodat de overlast beperkt blijft tot een aantal weken per fase. Bijvoorbeeld ca. 4 weken voor fase 2 en 4 en ongeveer 7 weken voor fase 3.

Tijdens de werkzaamheden houdt de gemeente de inwoners en bezoekers op de hoogte van de werkzaamheden via lokale kranten en haar website www.bolsward.nl. De aannemer zorgt ervoor dat alle ondernemers weten welke werkzaamheden er op welk moment nabij hun bedrijf starten.