Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Van der Ham over de veroordeling van zes Marokkaanse mannen die deelnamen aan een symbolische homobruiloft

04-02-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over de veroordeling van zes Marokkaanse mannen die deelnamen aan een symbolische homobruiloft. Deze vragen werden ingezonden op 17 januari 2008 met kenmerk 2070808790.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van der Ham (D66) over de veroordeling van zes Marokkaanse mannen die deelnamen aan een symbolische homobruiloft.

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat het Marokkaanse Hooggerechtshof de veroordeling van zes mannen die deelnamen aan een symbolische homo-bruiloft heeft bevestigd? 1)

Antwoord
Zes Marokkaanse mannen zijn door het gerechtshof van Tanger in tweede instantie veroordeeld tot respectievelijk 10 maanden voor de hoofdverdachte en 2 tot 4 maanden voor de vijf anderen voornamelijk wegens homosexuele gedragingen. Betrokkenen hebben afgezien van de mogelijkheid van cassatie bij het Marokkaanse Hooggerechtshof. Ik acht dit vonnis een stap in de verkeerde richting, juist omdat in Marokko vervolging op deze gronden niet gebruikelijk is.

Vraag 2
Is dit bericht reden voor u om de Marokkaanse ambassadeur te ontbieden? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Onderneemt de Nederlandse ambassadeur in Marokko actie op dit gebied? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ik geef er de voorkeur aan de Nederlandse ambassadeur in Rabat deze zaak zowel bilateraal als in EU-kader met de Marokkaanse autoriteiten te laten opvolgen. De ambassadeur zal de strafbaarstelling van homosexuele gedragingen in het Marokkaanse wetboek van strafrecht en de situatie van homosexuelen actief volgen. Tevens zal bij de Marokkaanse autoriteiten worden gepleit voor afschaffing van de strafbaarstelling van homosexuele handelingen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl