D66

Debat circusdieren leidt af van welzijn miljoenen dieren

4 februari 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wacht een onderzoek van minister Verburg (CDA) over het welzijn van circusdieren af, omdat hij een zorgvuldig besluit wil nemen. Hangende het onderzoek wil D66 nog geen verbod op wilde dieren in het circus.

Het onderzoek dat landbouwminister Gerda Verburg heeft gelast naar het welzijn van circusdieren, moet eind dit jaar klaar zijn. Om redenen van zorgvuldigheid wil D66 dit onderzoek afwachten voordat er maatregelen genomen worden. Van der Ham betreurt dat het thema `circusdieren' nu door partijen als afleiding wordt gebruikt om de echt grote misstanden in de bio-industrie niet aan te pakken.

Van der Ham: "D66 maakt zich weldegelijk zorgen over de toestand van circusdieren. Maar ik vind het kwalijk dat het debat over dierenwelzijn nu gaat over enkele tientallen dieren, terwijl miljoenen dieren in de bio-industrie wachten op een betere behandeling." Hij stelt daarbij met name de opstelling van de ChristenUnie ter discussie: "Zij willen halsoverkop circusdieren verbieden en het onderzoek van de minister niet afwachten. Maar intussen blokkeren zij wel dat miljoenen kippen beter worden gehuisvest. Dat is buiten proporties en potsierlijk."

De Kamer praat maandag met Verburg niet alleen verder over circusdieren, waarbij de PvdA een motie voorbereidt om wilde dieren als tijgers en leeuwen te weren uit circussen. Maar ook kippenhuisvesting komt aan de orde. De verrijkte kooi moet de gewone legbatterij, die vanaf 2012 verboden is in de Europese Unie, vervangen. De minister heeft aangekondigd dat zij wil overgaan tot groepshuisvesting, omdat het echt laten scharrelen van beesten te duur zou zijn. D66 is tegen deze alternatieve kooien omdat ze de kippen nauwelijks meer ruimte geven. Ondanks dat de ChristenUnie zich in het verkiezingsprogramma uitsprak tegen deze 'verrijkte kooi' steunen ze de minister nu opeens wel. Van der Ham: "In hun verkiezingsprogramma sprak de ChristenUnie zich nog uit tegen kooihuisvesting van kippen. Daar zou het debat deze week over hebben moeten gaan.'