Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 4 februari 2008

Literatuurhistorici verzorgen heruitgave anti-Orangistisch toneelstuk

Gepubliceerd op 4 februari 2008

Zelden veroorzaakte politiek toneel zoveel ophef als het zeventiende-eeuwse zinnespel Tieranny van Eigenbaat. Het is geschreven door het beroemde Amsterdamse kunstgenootschap Nil Volentibus Arduum in een tijd dat het rampjaar 1672 nog vers in ieders geheugen lag. Engeland en Frankrijk vielen de Republiek der Nederlanden binnen. Het Staatse leger was na jarenlange bezuinigingspolitiek verzwakt. Het volk voelde zich verraden door de machtige staatslieden Cornelis en Johan de Witt, die de invloed van het Huis van Oranje stevig hadden ingeperkt. Een lynchpartij van de gebroeders De Witt was het gevolg, waarna hun lijken als symbool voor anti-Orangistisch optreden in Den Haag werden opgehangen.

Het toneelstuk Tieranny van Eigenbaat (1679) gaat over de zelfzucht van het vorstenhuis die haaks stond op het algemeen belang, en over regenten en hun positie ten opzichte van Oranje. Het werd tot ver in de achttiende eeuw in de Amsterdamse Schouwburg opgevoerd. Al die jaren hield het de gemoederen in de Republiek bezig. Telkens wanneer de positie van de Oranjes ter sprake kwam, werd het bewust door de anti-Orangistische partij op het toneel gebracht.

Tanja Holzhey, verbonden aan de leerstoelgroep Historische Nederlandse letterkunde van de UvA, en Kornee van der Haven (UU) hebben het beroemde toneelstuk opnieuw uitgebracht en voorzien van een inleiding en commentaar. De illustraties laten zien hoe de spelers op het toneel gekleed gingen. Ook zijn de liederen bij het toneelstuk in het boek opgenomen. Hierdoor kan de hedendaagse lezer zich voor het eerst een beeld vormen van het totaaltheater dat Tieranny van Eigenbaat geweest moet zijn.

Nil Volentibus Arduum, Tieranny van Eigenbaat (1679). Toneel als wapen tegen Oranje. Bezorgd en ingeleid door Tanja Holzhey en Kornee van der Haven. Melodienotatie verzorgd door Rudolf Rasch. Zoeterwoude, Astraea 2008 (Duivelshoekreeks 16). ISBN 978-90-75179-26-2. 224 blz. Winkelprijs EUR18,50
Bron: UvA Persvoorlichting