Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Reactie van de CG-Raad op het wetsvoorstel 'Cliënt en Kwaliteit'

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op 14 januari plannen voor een wetsvoorstel gepresenteerd om de positie van de cliënt te versterken. De CG-Raad is er positief over dat de bewindslieden dit als belangrijk beleidsthema zien. Maar dit is niet de juiste weg.

De CG-Raad en de andere cliëntenorganisaties pleiten voor het verbeteren van de bestaande wetgeving. Zo krijgen de cliënten meer zeggenschap en regie over hoe de zorg georganiseerd wordt. Verbeteringen als de uitbreiding van de WGBO met de zorgovereenkomst, versterking van de positie van de cliëntenraden en verbetering van het klachtrecht en de kwaliteit. Ook zijn het recht op keuze tussen persoonsgebonden budget (PGB) of zorg in natura en cliëntvolgende financiering essentieel.

Niet moeilijk doen

De positie van de cliënt is nu in meerdere wetten beschreven, zoals de WMCZ, de Wet Klachtrecht, de Kwaliteitswet en de WGBO. Het wetsvoorstel 'Wet Cliënt en Kwaliteit' zou al deze wetten vervangen in één wet, maar dit zou de positie van de cliënt juist verzwakken.
Ook de branche- en beroepsorganisaties delen voor een groot deel deze mening van de cliëntenorganisaties. Het ministerie van VWS gaat nu in overleg met het veld over hoe de positie van de cliënt wel effectief versterkt kan worden.

De CG-Raad heeft samen met de LOC-LPR, Anbo, CSO, Landelijke Platform GGZ, LFB, LSR, Per Saldo en VG-Belang een reactie gestuurd. U vindt de brief hier (pdf-bestand).

(Geplaatst: 4 februari 2008)

---