Gemeente Middelburg

Persbericht
4 februari 2008

Arnemuiden maand zonder klok

De Arnemuidse bevolking moet het een dikke maand doen zonder het uurwerk van de Nederlands Hervormde kerk op de Markt. De klokken en het carillon zijn toe aan een onderhoudsbeurt. Klokkenspecialist Koninklijke Eijsbouts uit Asten gaat de klus klaren.

Eijsbouts haalt de wijzers en wijzerplaten weg op maandag 11 februari. Die krijgen in de werkplaats in Asten nieuwe verlichting. In de tweede week van maart hangt de klokkenspecialist het geheel weer terug.

Ook het carillon wordt onder handen genomen. Zo is het ijzerwerk van de twee grote luidklokken in goede staat, alleen zijn de stalen klepels in de loop der jaren platgeslagen. Die worden vernieuwd. Ook zijn de assen die de vier uurwerken aandrijven roestig en krom. Ook die worden vervangen.

Voor de stadsbeiaardier wordt het makkelijker om de melodieën van het carillon te veranderen. Hij kan vanaf zijn thuiscomputer de muziek doorsturen naar de computer in de kerk. Die zet de noten automatisch om naar carillonmuziek.

In 1505 stond er al een kerk in Arnemuiden, maar die is vanwege bouwvalligheid gesloopt. Op 31 maart 1858 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe kerk, naar een ontwerp van J. Boudrez. Het is een recht gesloten zaalkerk, met een geveltoren met opengewerkte houten lantaarn en naaldspits. Binnen liggen de grafstenen uit de oude kerk.