Gemeente Deventer

Rivierenwijk

Minister Vogelaar start wijkentoer in Rivierenwijk

Minister Vogelaar (WWI) ondertekent op 4 februari 2008 -bij de start van een nieuwe wijkentour- het eerste akkoord in het kader van de nieuwe wijkenaanpak in Nederland. De gemeente Deventer, wooncorporatie Rentree en bewoners tekenen een overeenkomst waarin de uitvoering van de aanpak van de wijk wordt overgedragen aan Rentree.

Ondertekening charter

De Deventer Rivierenwijk is de eerste wijk in Nederland waar het zogeheten charter (ofwel wijkactieplan) ondertekend wordt. In Deventer zijn gemeente en Rentree door goede samenwerking snel tot overeenstemming gekomen. Bijzonder is de positie van Rentree als regievoerder in aanpak van de wijk.

In het zogeheten charter (ofwel wijkactieplan) worden gezamenlijke verantwoordelijkheden en bijdragen van het rijk, gemeente en corporatie bij uitvoering van het wijkactieplan vastgelegd. Minister Vogelaar en wethouder Ina Adema (namens de gemeente Deventer) tekenen het charter.

bezoek van minister Vogelaar ©auke pluim

Uitvoering wijkactieplan

Ina Adema, Rinie Teuben (directeur-bestuurder Rentree) en Marion Ligtenberg (bewonerskopgroep) tekenen vervolgens een overeenkomst waarin de uitvoering van het wijkactieplan wordt overgedragen aan wooncorporatie Rentree. Rentree zorgt conform landelijke afspraken ook voor de financiering van het plan. `Ik vind het een logisch uitvloeisel van de overeenkomst die wie in 2005 hebben gesloten', aldus Rinie Teuben. `De gemeente Deventer vindt het belangrijk dat de aansturing van de fysieke én de sociale wijkvernieuwing in één hand is en dicht bij bewoners in de wijk wordt georganiseerd', aldus Ina Adema.

Rivierenwijk krachtwijk!

De verbetering van de sociale positie van de bewoners staat centraal in het wijkactieplan Rivierenwijk. De onderwerpen van het charter, participatie bewoners, scholing en werk, en sport en beweging, zijn opgenomen in het sociaal programma Rivierenwijk Krachtwijk! Een integrale aanpak van alle samenwerkingspartners in de wijk, inclusief bewoners, waarin wordt uitgegaan van de kracht van de wijk. `Door de uitgekiende activiteiten kunnen bewoners een stapje verder komen in hun leven.', aldus Ina Adema. `Het is het plan van en voor de bewoners en wij als professionals moeten daar in faciliteren', aldus Rinie Teuben.

Bewonersactiviteiten
Naast de ondertekening zal de minister in gesprek gaan met bewoners over hun betrokkenheid in de wijk en over het thema onderwijs. Bewoners laten zien op welke wijze zij zich inzetten om de wijk tot krachtwijk te transformeren, met behulp van het project `Sterrenvinder'. Verder laten bewoners zien hoe zij inmiddels al een stapje hoger op de maatschappelijke ladder hebben gezet.

Minister Vogelaar sluit haar bezoek af met de opening van de tijdelijke schaatsbaan aan de Oude Bathmenseweg, als voorbeeld van `Rivierenwijk beweegt'.

Publicatiedatum: 4-2-2008
afbeelding Deventer stadswapen

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 4 februari 2008