Gemeente Groningen



vrijdag 1 februari 2008:
Winkelcentrum Lewenborg verkocht

De gemeente Groningen is onaangenaam verrast door het bericht dat eigenaar Rodamco het winkelcentrum Lewenborg heeft verkocht. Eind december had de gemeente met Rodamco de laatste punten en komma's doorgenomen van een samenwerkings-overeenkomst, die Lewenborg een puntgaaf winkelgebied zou bezorgen in de nieuwe centrumzone. Na het bekend worden van de verkoop heeft Rodamco alsnog aan de gemeente toegezegd die afspraken te zullen nakomen.

Voor de beursopening op 30 januari maakte Rodamco Europe NV in een persbericht bekend een deel van zijn Nederlandse winkelareaal, totaal 346.000 m², te verkopen aan IEF Capital NV, een joint venture van Bouwfonds Asset Management en Inflation Exchange Fund. Met de verkoop is EUR 775 miljoen gemoeid. Het gaat om 210 winkels, 20 supermarkten, 4 grootschalige detailhandelscentra en 20 kleinere winkelcentra waaronder Lewenborg. Rodamco zegt zich te gaan richten op `dominante winkelcentra in grootstedelijke gebieden'.

Enkele dagen voor de verkoop had Rodamco de gemeente nog aangegeven te koersen op een `eerste paal' in april. Naar verwachting zal de eigendomsoverdracht in elk geval enkele maanden vertraging betekenen. Wel heeft Rodamco vandaag aan de gemeente laten weten zelf de samenwerkingsovereenkomst volgens afspraak te ondertekenen en daarmee de gemaakte afspraken te zullen overdragen aan de nieuwe eigenaar.

De vernieuwing van het winkelcentrum Lewenborg is een slepende affaire. Al vanaf de eerste wijkvernieuwingsplannen onderhandelt de gemeente over een nieuwe vormgeving van het winkelcentrum, dat nu 30 jaar oud is. In 1987 vond nog een verbouwing plaats waarbij het centrum werd overdekt. Sedertdien groeide in brede kring overeenstemming over de noodzaak het besloten winkelcentrum meer naar buiten te richten, een extraverte uitstraling te geven aan de nieuwe Lewenborgsingel. Al bij de start van de wijkvernieuwingsplannen werd hierover overleg geopend met toenmalig eigenaar Amvest, maar daar zat weinig schot in. Toen het winkelcentrum in 2001 werd verkocht bleek de nieuwe eigenaar Rodamco wel tot investeren bereid. Toch was nog veel getouwtrek nodig tot uiteindelijk een aantrekkelijk en haalbaar plan tot stand kwam. De laatste tijd groeiden ergernis en ongeduld onder de ondernemers en bewoners, die de kwaliteit van hun winkelcentrum zagen achteruitgaan.

De gemeente gaat op korte termijn zowel met Rodamco als met IEF Capital NV gesprekken voeren over de nieuwe situatie, evenals met de ondernemers- en de bewonersorganisatie in Lewenborg.