MKB-Nederland

4-02-2008
Eerste mkb-beloningsonderzoek: mkb-werkgever houdt hand op knip (Nieuwsbericht, Persbericht)

Het midden- en kleinbedrijf houdt de hand op de knip als het om de salariëring van zijn medewerkers gaat. Vooral in de midden- en hogere functies blijft de beloning achter bij wat gemiddeld in Nederland wordt betaald. Dit blijkt uit het eerste mkb-beloningsonderzoek van Ondernemen! en het Haagse organisatieadviesbureau Eprom in de sectoren industrie, productie en logistiek.

In de meeste gevallen blijft het negatieve verschil nog net binnen de marge die Eprom beschouwt als marktconform: tien procent boven of onder het gemiddelde. Maar sommige functies schieten door die denkbeeldige lijn heen. Zo verdient een administrateur 14 procent minder, een verschil van jaarlijks 7.000 euro. Een systeembeheerder ziet op zijn jaaropgaaf 4.500 euro (-11¼ procent) minder staan.

De lagere functies kennen minder afwijkingen ten opzichte van de markt. Het jaarsalaris van een magazijnmedewerker wijkt maar twee procent af (-500 euro). Een servicemonteur krijgt ruim 6½ procent minder dan collegas gemiddeld (-2210 euro). En er zijn de gunstige uitzonderingen, zoals een boekhouder (+ 3½ procent, 1300 euro).

De gevonden afwijkingen in het Eprom/Ondernemen! onderzoek komen niet zomaar uit de lucht vallen. Meestal is er een verschil in verantwoordelijkheid aldus Loes de Cock van Eprom. Het werk van een inspecteur in de industrie zal in het mkb wellicht minder ingewikkeld zijn dan elders. Een hoofd transport heeft in een kleiner bedrijf in het algemeen minder medewerkers onder zich dan in een grote onderneming.

Geld alleen maakt echter niet gelukkig, dat blijkt ook nu wel. Dat zou immers betekenen dat het midden- en kleinbedrijf niet meer aan personeel kan komen. Volgens de ondervraagde werkgevers geven in meerderheid aan dat hun medewerkers ruim tevreden zijn met hun salaris. De Cock: Er speelt meer mee: groei, toekomstperspectief, bevrediging in het werk, scholing, enz. In het mkb zijn functies ook vaak minder specialistisch ingevuld. Veel mensen vinden dat aantrekkelijk.

Het mkb-beloningsonderzoek is uitgevoerd onder 180 mkb-werkgevers in de industrie, logistiek en productie. Een overzicht van alle functies is te vinden in de bijlage.

In het najaar volgt een tweede onderzoek, aangevuld met meer sectoren.

mkb-beloningsonderzoek.pdf