Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070810090

Vragen van het lid Leijten (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over hoge studiekosten. (Ingezonden 30 januari 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat studenten gemiddeld 750 euro per jaar bovenop het collegegeld betalen voor hun MBO, HBO of universitaire studie? 1)


2
Deelt u de mening dat onderwijsinstellingen duidelijk in de voorlichtingsfolders van de studies moeten aangeven hoeveel kosten een studie met zich meebrengt? Zo ja, wat gaat u doen om onderwijsinstellingen hiertoe te bewegen? Zo neen, waarom vindt u het goed dat studenten voor de aanvang van hun studie geen reëel beeld van de studiekosten wordt gegeven?


3
Deelt u de mening dat een onderwijsinstelling daarnaast ook duidelijk moet aangeven in de voorlichtingsfolders welke voorzieningen er zijn? Zo ja, wat gaat u doen om onderwijsinstellingen hiertoe te bewegen? Zo neen, waarom niet?


4
Deelt u de mening dat het decanaat van een hogeschool niet betaald hoeft te worden door de studenten van die hogeschool? Wat vindt u in dat licht van de Fontysbijdrage 2), waarbij aan alle studenten een extra bijdrage van 42 euro wordt gevraagd voor tal van zaken die op andere hogescholen ook worden aangeboden zonder extra bijdrage te vragen aan studenten?


5
Wat is uw oordeel over de klacht van een aantal studenten dat zij verplicht worden een laptop aan te schaffen, terwijl de onderwijsinstelling op de computervoorziening bezuinigt?


6
Wat is uw oordeel over het feit dat een student bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft zelf zijn materiaal voor maquettes moet betalen, terwijl een student industrieel ontwerp aan dezelfde universiteit het materiaal krijgt van de opleiding?


7
Deelt u de mening dat universiteiten, MBO- en HBO-instellingen een normbedrag zouden moeten hanteren dat als maximum moet gelden voor bijkomende studiekosten en dat overschrijding van het maximum moet worden gemotiveerd? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u ondernemen om een normbedrag te verwezenlijken?


8
Deelt u de mening dat, gelet op het feit dat met de komst van het collegegeldkrediet in het hoger onderwijs het normbedrag voor studiemateriaal is vervallen uit de opbouw van de studiefinanciering voor deze groep 3), dit normbedrag niet meer geldt? Zo ja, waarom geldt deze norm niet meer en accepteert u een stevige groei in de kosten vanwege het wegvallen van de norm? Zo neen, hoe gaat u duidelijk maken dat voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nog wel een normbedrag per maand geldt? Hoe gaat u dit duidelijk maken aan studenten?


9
Wat is het verschil tussen verplichte en aanbevolen literatuur? Vindt u het acceptabel dat onderwijsinstellingen boeken `aanbevolen' noemen, terwijl er wel vragen over worden gesteld bij een tentamen? Zo neen, wat gaat u ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen? Zo ja, kunt u uiteenzetten waarom onderwijsinstellingen materiaal als verplicht en `aanbevolen' aanmerken?


10
Vindt u het eerlijk dat MBO-studenten jonger dan 18 jaar soms meer dan 2.000 euro reiskosten moeten maken zonder dat zij dit vergoed krijgen, terwijl hun klasgenoten van 18 jaar deze kosten wel vergoed krijgen? Zo ja, weet u dat de tegemoetkoming via de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) in veel gevallen veel te weinig is? Zo neen, welke stappen gaat u nemen om MBO-studenten onder de 18 jaar ook een reisvoorziening te geven?


11
Bent u bereid grootschalig onderzoek te doen naar studiekosten? Zo ja, wanneer gaat u dat doen? Zo neen, deelt u de mening dat bijkomende onduidelijke studiekosten, naast het collegegeld, de toegankelijkheid van het onderwijs bevorderen?


1)
http://www.sp.nl/onderwijs/nieuwsberichten/4900/071106- steeds_meer_studiekosten_rechtstreeks_op_bordje_student.html
2)
http://www.fontys.nl/studentenvoorzieningen/fontysbijdrage.124295.htm
3)
http://www.nibud.nl/consumenten/?page=sub&subject=veelgestelde%20vragen&id=17&vraa g_id=60