Gemeente Hengelo

Cliëntenraad WMO geïnstalleerd

Wethouder Bert Otten heeft op donderdag 31 januari de Cliëntenraad WMO geïnstalleerd. In de Cliëntenraad zijn vertegenwoordigd de organisaties Stichting Gehandicaptenraad Hengelo, het Seniorenplatform, Trimaran en Platform Mantelzorg Overijssel. Deze organisaties behartigen de belangen van de meeste mensen die zorg uit de WMO nodig hebben.

Adviesorgaan college van B en W

De Cliëntenraad heeft als doel het college van burgemeester en wethouders te adviseren over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) op het gebied van de verstrekkingen en voorzieningen, waaronder hulp bij het huishouden. Dit kan gebeuren naar aanleiding van nieuwe beleidsontwikkelingen of als er in de uitvoering knelpunten blijken te bestaan.

De Cliëntenraad kan zowel gevraagd als ongevraagd adviseren en staat los van de gemeentelijke organisatie. Deze raad vergadert enkele keren per jaar. Twee keer per jaar is er een overlegvergadering met de wethouder.

Prestatievelden

De WMO is een heel brede wet en heeft negen zogenoemde prestatievelden. Burgerparticipatie is in de WMO erg belangrijk. Dit geldt voor de volle breedte van de WMO. De Cliëntenraad gaat over twee van die negen prestatievelden, namelijk 3 (informatie, advies en cliëntenondersteuning) en nummer 6 (verlenen van individuele voorzieningen).

Bij de andere prestatievelden wordt de burgerparticipatie ingevuld in de vorm van platforms, congressen en dergelijke.

Wethouder Bert Otten (tweede van rechts) met de vertegenwoordigers van de verschillende organsiaties