GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Overwinning Tadic goed voor Europese ambities Servië

Brussel, 4 februari 2007 - De zittende president Boris Tadic heeft zondag de presidentsverkiezingen in Servië gewonnen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen tegen 47 procent voor zijn tegenstander, Tomislav Nikolic. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk verwelkomt de overwinning van Tadic en hoopt dat Servië de weg richting Europa zal blijven volgen.

Lagendijk: "Het lijkt erop dat de Servische bevolking de Europese lijn van Tadic steunt. Het is nu de taak van Tadic om zijn beloftes na te komen en hervormingen door te voeren die Servië dichterbij Europa brengen. Ook moet Servië nu eindelijk werk gaan maken van de uitlevering van generaal Mladic aan het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. Hiermee wordt het laatste obstakel uit de weg genomen om het Stabilisatie en Associatie-akkoord tussen Servie en de EU in werking te laten treden".

Het verkiezingsresultaat heeft geen invloed op het onafhankelijkheidsstreven van Kosovo. Lagendijk hoopt wel dat met de overwinning van Tadic de kans op escalatie op de Balkan vermindert nadat Kosovo zich onafhankelijk verklaart. "Ook Tadic zal zich verzetten tegen de onvermijdelijke onafhankelijkheid van Kosovo. Ik ga er echter vanuit dat Tadic beseft dat de oplopende spanningen op de Balkan uiteindelijk ook niet in het belang van Servië zijn. Een ´zachte scheiding´ tussen Kosovo en Servië is in het belang van alle betrokkenen," aldus Lagendijk.


---------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa