Actievoerders bedreigen medisch onderzoek in Nederland

04/02/2008 15:18



Nefarma



Extremistische dierenrechtenactivisten bedreigen met hun intimiderende protestacties het medisch onderzoek in ons land. Het kabinet moet meer doen om de veiligheid van onderzoekers te waarborgen om te voorkomen dat het onderzoek uit ons land verdwijnt. Dat is ook in het belang van het dierenwelzijn. Dat is de boodschap van acht organisaties van patiëntenverenigingen, wetenschappelijk onderzoek en geneesmiddelenfabrikanten, verwoord in een brandbrief die vandaag aan alle betrokken ministers is gezonden.

De organisaties vragen het kabinet ondubbelzinnig steun te betuigen aan onderzoekers. Er is sprake van een verslechterend onderzoeksklimaat in ons land, terwijl innovatie van grote betekenis is voor nieuwe ontwikkeling in de medische wetenschap. De recente bedreiging van directieleden van een projectontwikkelaar en lokale overheden in Venray rondom de bouw van een wetenschapspark is de directe aanleiding voor de gemeenschappelijke oproep. Afgelopen jaar hebben tientallen van dergelijke acties en bedreigingen plaatsgevonden. Voor de betrokkenen is de maat nu vol.

"Wij vinden dat het kabinet hier een bijzondere verantwoordelijkheid heeft. De overheid stelt niet alleen veel dierproeven wettelijk verplicht, maar bepaalt ook de regels, verleent de vergunningen en houdt toezicht. Bovendien is de overheid de grootste financier van dierproeven in Nederland en zijn de meeste onderzoekers werkzaam in de publieke sector", aldus de brief. Het gaat de ondertekenaars nadrukkelijk niet om het inperken van de meningsuiting. Wel om het tegengaan van buitenwettelijke, intimiderende en bedreigende acties. Ze pleiten voor een hardere aanpak, zoals in Engeland.

De initiatiefnemers beklemtonen dat het kabinet veel waarde hecht aan de biomedische wetenschap in ons land. "Het gaat daarbij niet alleen om ingrijpende verbeteringen in diagnostiek en behandeling van patiënten, maar ook om de versterking van de nationale kennisbasis en de industrie. Voor de vooruitgang in het biomedisch onderzoek in Nederland is het onontbeerlijk dat de noodzakelijke dierproeven hier op verantwoorde wijze kunnen blijven plaatsvinden". Als het gaat om het welzijn van proefdieren, loopt Nederland voorop, menen de organisaties. Door miltante acties bestaat het gevaar dat de proeven naar het buitenland worden verplaatst, wat niet in het belang van de dieren is.

De brief is ondertekend door:
NPCF, Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie
VSOP, Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties FIGON, Federatie voor Innovatief Geneesmiddel Onderzoek Nederland Federa, Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen NVP, Nederlandse Vereniging voor Proefdierkunde
Niaba, Nederlandse Biotechnologie Associatie
BioFarmind, Vereniging Biotechnologische Farmaceutische industrie Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland





http://www.nefarma.nl