Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Ten Broeke over het fijnslijpen van het Verdrag van Lissabon onder Sloveens voorzitterschap (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/02/Beantwoording-vragen-lid-Ten-Broeke-over-het-fijns.html) 04-02-2008 |

Samenvatting:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ten Broeke over het fijnslijpen van het Verdrag van Lissabon onder Sloveens voorzitterschap. Deze vragen werden ingezonden op 24 januari 2008 met kenmerk 2070809290.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Ten Broeke (VVD) (2070809290) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over het fijnslijpen van het Verdrag van Lissabon onder Sloveens voorzitterschap.

Vraag 1
Bent u bekend met de uitspraken van de Sloveense permanente vertegenwoordiger, Ambassadeur Igor Sebcar, die zegt dat er nog minstens 40 teksten zijn in het Verdrag van Lissabon die tot discussie leiden tussen de lidstaten? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Zijn deze teksten en de discussies daarover van puur technische aard of leidt ook het institutionele vraagstuk van de omvang van de Europese Commissie hierbij tot vragen? Kunt u de Kamer gerust stellen dat er geen inhoudelijke of fundamentele wijzigingen meer worden aangebracht of interpretaties worden toegevoegd die voor de oordeelsvorming van de Kamer relevant zijn? Is bijvoorbeeld de competentie, de bevoegdheid of de werkingssfeer (het nabuurschapbeleid en de ontwikkelingshulp) van de gemeenschappelijke buitenlandse dienst onderdeel van de discussies?

Antwoord
Conform de conclusies tijdens de Europese Raad van 14 december 2007 is het Sloveens EU-Voorzitterschap begonnen met de voorbereidingen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat het Verdrag van Lissabon vanaf het tijdstip van inwerkingtreding volledig functioneert. Daartoe bespreken in de aanloop van deze voorziene inwerkingtreding de Permanente Vertegenwoordigers van tijd tot tijd de technische en juridische aspecten van deze voorbereidingen. Deze besprekingen kunnen geen wijzigingen aanbrengen in het Verdrag van Lissabon dat immers ondertekend is.

Vraag 3
Kunt u de Kamer een overzicht geven welke teksten het hier betreft en wat de inzet is van de Nederlandse onderhandelaars?

Antwoord
Neen. Het gaat om ambtelijke voorbereidingen voor de implementatie van het Verdrag van Lissabon. Op een later moment in de loop van 2008 zullen waar nodig beslissingen op politiek niveau worden voorbereid, waarover het kabinet te zijner tijd via de geëigende wegen de dialoog met uw Kamer zal zoeken.

Vraag 4
Op welk(e) ambtelijk(e) niveau(s) en met welke ambtelijke inzet wordt door de Nederlandse regering gediscussieerd over de laatste teksten van het verdrag van Lissabon?

Antwoord
Zie het antwoord op vraag 2.


1) Bron: Agence Europe van 2008/01/11