Persbericht: VNU Exhibitions Europe

Titel: MOTORbeurs Utrecht 2008 kloppend hart van motorminnend Nederland
Persberichten
MOTORbeurs Utrecht 2008 kloppend hart van motorminnend Nederland Publicatiedatum: 04-02-2008

Persbericht
Utrecht, 3 februari 2008

Grootste nationale motormanifestatie trekt bijna 90.000 bezoekers

De succesvol verlopen MOTORbeurs Utrecht vormde vier dagen lang het kloppende hart van motorminnend Nederland. Bijna 90.000 liefhebbers kwamen naar 'hun' motormanifestatie in Jaarbeurs Utrecht en vele duizenden dapperen ondernamen de tocht, ondanks de kou, traditioneel op de motor. De beursdata waren van donderdag 31 januari tot en met zondag 3 februari. Uit de enquête van beursorganisator VNU onder de bezoekers blijkt evenals vorig jaar een grote tevredenheid over de sfeer en het aanbod op de vier Machtige Motordagen. Het 'rapportcijfer' steeg zelfs iets en ging van 7,6 naar 7,7.
Ook zeer gewaardeerd werd de gezamenlijke presentatie van de motorimporteurs in hal 12; een spectaculaire primeur met de complete merkencollectie en de nieuwste modellen van 2008. Aan de vooravond van de beurs was in deze hal een exclusieve preview. De voorbezichtiging oogstte veel succes en trok ca. vijfhonderd genodigden vanuit de branche, media en politiek. De gezamenlijke importeurspresentatie kwam op een goed moment. De verkoop van nieuwe motorfietsen ging het afgelopen jaar met bijna tien procent omhoog.


Sfeer (zeer) goed
Uit de enquête tijdens de vier publieksdagen blijkt dat 89% tevreden was over het aanbod en maar liefst 98% de sfeer als (zeer) goed beoordeelde. MOTORbeurs Utrecht stond dit jaar vroeger op de kalender dan gebruikelijk; toch noemde 72% van de bezoekers deze periode als 'goed'.

Aankopen
De meeste belangstelling ging uit naar resp. motoren, motorkleding/helmen, accessoires, onderdelen/banden en motorvakanties en -hotels. Gevraagd naar de redenen voor het beursbezoek werden achtereenvolgens genoemd: algemene oriëntatie, het bekijken van nieuwe producten en ontwikkelingen, een dagje uit, aankopen van of oriëntatie op producten/diensten anders dan een motor en de oriëntatie op de aanschaf van een motor. Bijna twee van de drie bezoekers (61%) deed daadwerkelijk een of meer aankopen op de beurs.

Echte motorliefhebbers
Andere uitkomsten: 94% van de bezoekers heeft een motorrijbewijs, 4% heeft lessen of gaat deze volgen, 89% is in het bezit van een motor en 8% wil er een aanschaffen. Cijfers die aantonen dat de beurs de echte motorliefhebbers heeft getrokken. Zij rijden gemiddeld ruim 6.400 km per jaar.

Activiteiten
Het prachtige aanbod op MOTORbeurs Utrecht werd omlijst met een gevarieerd activiteitenprogramma. Middelpunt vormde het grote podium in de importeurshal met als spreekstalmeester Diederick de Vries, commentator bij Eurosport. Bezoekers konden genieten van spetterende shows van motorkleding, presentaties, interviews, deMotor-Sport-Kennis-Quiz, en de verkiezing van de Promodame van het Jaar, met in de jury o.a. Jurgen van den Goorbergh.

'R1 Sjaak'
KTM presenteerde op zondag het nieuwe superbike team en 'R1 Sjaak', Sjaak Lucassen, gebruikte het podium samen met Marcus Kingma als vertrekpunt voor een tocht naar het noordelijkste puntje van het Europese vasteland.
Eurosport hield commentatorwedstrijden en ook het tv-programma MotorXperience pakte groots uit op de beurs, maakte Beurs TV en hield screentests onder beursbezoekers. In het weekeinde verzorgde Tatjana vier optredens vanuit de showtruck van Ten Kate.
Op het buitenterrein konden bezoekers zonder motorrijbewijs gratis kennismaken met het fenomeen motorrijden. Tussen de lessen door demonstreerden de stuntrijders Johnny Do en Stefan 'Wheely-Boy' Gruijs de beginners en het publiek in adembenemende shows wat zij zoal aan motorbeheersing in huis hebben.

Motorcoryfeeën
Ook de motorcoryfeeën Hugo van den Berg, de enige GP coureur die Nederland rijk is en de succesvolle Dakar-coureur Mirjam Pol maakten hun opwachting op de beurs. Hugo, net terug van een training in Valencia ter voorbereiding van zijn eerste GP van dit seizoen in Qatar, stond zondag vanaf het podium zijn vele bewonderaars te woord. Mirjam deelde handtekeningen uit op de BOVAG-stand en ging op de foto met fans.

MOTORbeurs Utrecht 2009
De vooruitzichten voor de volgende editie van MOTORbeurs Utrecht zijn zeer positief te noemen: drie van de vier bezoekers is van plan volgend jaar terug te komen en 18% misschien. De data van MOTORbeurs Utrecht 2009 zijn van donderdag 26 februari tot en met zondag 1 maart.


Noot voor de redactie (