Partij van de Arbeid

Eerlijke verdeling lusten en lasten

04-02-2008 12:50

Er valt nog een wereld te winnen als het gaat om de verdeling van de welvaart aldus minister Bos van Financiën op de Bilderbergconferentie. Er zijn winnaars en verliezers van de globalisering en de noodzaak om eerlijk te delen is hoog. Bos benadrukt daarnaast dat excessen in de sfeer van beloning funest zijn voor het draagvlak voor ondernemerschap, handel en economische globalisering.

Bos: Globalisering is niet alleen een hallelujaverhaal. Er zijn ook verliezers, zoals de werknemers van Calvé die zorgen en angsten hebben omdat ze hun werk naar lagelonenlanden zien verdwijnen. Of mensen die niet kunnen wennen aan de culturele diversiteit in hun wijk en stad of last hebben van de twintig hardwerkende Polen die met zn allen op twee kamertjes naast hun wonen. Bos stelt dat als er alleen maar naar de winnaar van globalisering, de landen die er vooral van profiteren, wordt gekeken er aan het kortste eind zal worden getrokken. Omdat de voedingsbodem voor protectionisme, economische en politiek chauvinisme en antibedrijfsleven sentimenten alleen maar groter zal worden.

Bos geeft aan dat een duurzaam draagvlak voor duurzame globalisering is gebaat bij een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten: Als we ons realiseren dat globalisering winst en verlies met zich mee brengt, is het draagvlak voor globalisering ermee gediend dat het niet steeds dezelfden zijn die winnen en niet steeds dezelfden die verliezen.

De topinkomens zijn volgens Bos funest voor het draagvlak voor ondernemerschap, handel en economische globalisering. Een te grote ongelijkheid in beloning tast de samenhang in de samenleving aan. Transparante beloningscriteria, een duidelijke relatie tussen beloning en prestatie, plafonds aan beloningspakketten en het voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling bij overnames en fusies, zijn volgens Bos de oplossing. Ik wil geen wet maken. Als u uw verantwoordelijkheid neemt, kan ik laten zien dat ook dat niet nodig is.