KNWV

Nieuwsbericht Zeilen


4-2-2008

Mooi weer maar wel schade tijdens de Goofies zeilrace van februari

Het wordt langzamerhand een eentonig verhaal. In een week met
stormachtige wind, regen en sneeuw werden in het Zeeuwse Colijnsplaat de Goofies winterzeilwedstrijden gevaren onder perfecte
weersomstandigheden De zeilers die van verder weg kwamen moesten thuis bij stormachtige wind de sneeuw van hun auto vegen om te kunnen gaan zeilen. Eenmaal in Zeeland bleek het weer echter enorm mee te vallen: prachtig weer, zon, een mooie windkracht vijf en geen sneeuw te bekennen. Ideale omstandigheden voor de tachtig deelnemende boten om een mooie winterzeilwedstrijd op de Oosterschelde te zeilen. Omdat er een goed aangepaste baan werd gegeven, konden de deelnemers zich uitleven op een mooi kruisrak en een tweetal spinaker rakken.

Na de start ontstond er door een voorrangsfout een aanvaring tussen twee boten. De beide boten liepen geringe schade op, maar er deden zich gelukkig geen persoonlijke ongevallen voor. De boten waren door de schade wel genoodzaakt de wedstrijd te staken. Twee andere boten kregen problemen met hun tuig en moesten om die reden opgeven. De overige boten voeren een perfecte wedstrijd. In het tweede spinaker rak verbeterden een paar boten en schippers hun snelheidsrecord, toen er uit een bui extra wind kwam.

De start van de Goofies race is traditioneel vanaf het havenhoofd voor de haven van Colijnsplaat vanuit een (warme) auto. Daarbij wordt een startlijn met een vaste lengte gebruikt. Dit geeft soms wat gedrang op de startlijn, waardoor de startgroepen gesplitst zouden moeten worden. Dat de deelnemers met de organisatie meedenken bleek toen één van de zeilers opmerkte dat dat natuurlijk voorkomen kan worden, als de startlijn verlengd wordt door de startauto op het havenhoofd wat achteruit te zetten.

Bij de ORC-CLUB 1 boten won schipper Kees Kaan uit Rotterdam met zijn boot de ROARK (Grand soleil 43), Peter de Ridder uit Gorkum eindigde als tweede met de CHECMATE 4 (SWAN 45) en Ralph Berkmans uit Antwerpen werd derde met de ARGENTA (Grandsoleil 40).

Bij de ORC-CLUB 2 boten was de eerste plaats voor Kees Meijer uit Waalre met zijn boot de SWITCH (Dehler 36). Kees de Ridder uit Kats werd tweede met de ALDEBARAN V (J-35) en Johan Bol uit Goes eindigde op de derde plaats met de ABOEN (Stern 33).

Bij de ORC-CLUB 3-5 boten won Niek Spiljard uit Middelburg met zijn boot de VANILLA (X-332). Henk van Zweden werd tweede met de BEAU BATEAU (First 300 spirit) en Bert Janssen uit Berghem, België werd derde met zijn HALF MOON (½ ton Berret).