Gemeente Barendrecht

Gemeente Barendrecht en stichting Opmaat samen in strijd tegen overgewicht bij kinderen

BARENDRECHT (maandag 4 februari) - Afgelopen zaterdag is ClubXtra NRG (zeg: club extra energy) gestart met het begeleiden van een nieuwe groep kinderen met overgewicht naar een gezondere leefstijl. De club is bedoeld voor scholieren van groep 7 en 8 met overgewicht (en hun ouders), die hier actief iets aan willen doen. ClubXtra NRG wordt al enkele jaren succesvol in de regio aangeboden.

De gemeente Barendrecht heeft vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een stimuleringsregeling ontvangen voor de ontwikkeling van (sport)activiteiten. Deze Buurt, Onderwijs en Sport (BOS)- impuls is bestemd voor het bevorderen van de sportparticipatie onder jongeren (8-16 jaar) en het voorkomen van achterstanden. Vanuit de BOS- impuls wordt ook de cursus aangeboden om kinderen met overgewicht op een speelse manier te begeleiden.

De cursus duurt drie maanden waarin spelenderwijs wordt gewerkt aan een energiekere leefstijl door gezonder eten en meer bewegen. Tijdens de cursus worden de kinderen én hun ouders begeleid door diëtisten van de stichting Opmaat. In groepsbijeenkomsten gaan de kinderen door middel van opdrachten, spelletjes en quizzen aan de slag met gezonde voeding en het veranderen van hun eigen eetpatroon. De kinderen gaan níet op dieet. Ook de ouders krijgen voorlichting over gezonde voeding voor hun kind. Twee bijeenkomsten worden verzorgd door een schoolmaatschappelijk werker, ook van Opmaat. Zij leren de kinderen beter voor zichzelf opkomen. Voor de ouders is er een aparte bijeenkomst over het ondersteunen van hun kind en het stellen van grenzen.

Sporten
Naast informatie over gezonde voeding gaan de kinderen wekelijks een uur sporten, onder deskundige begeleiding van een sportinstructeur. De trainingen zijn niet gericht op zware sportactiviteiten, maar bedoeld om het zelfbeeld te verbeteren en kinderen in staat te stellen weer plezier te krijgen in het bewegen. Aan het eind van de cursus wordt met alle kinderen een plan gemaakt over hoe nu verder.

Informatie
Via Opmaat kunt u informatie over ClubXtra NRG verkrijgen. Dit kan via de Opmaat Zorglijn op telefoonnummer 0900-8664 of via dietist@opmaat.org.

Noot voor de pers,