Leefbaar Rotterdam

maandag, februari 04, 2008

Lakse houding coalitie gaat Rotterdam nog meer geld kosten

Staatsecretaris Aboutaleb drong er in een recente uitzending van Buitenhof op aan dat gemeenten reïntegratiebureaus beter controleren en dreigde met sancties. Rotterdam loopt nu het risico dat het op de rijksbijdrage gekort gaat worden omdat college en coalitiepartijen niet bereid zijn deze zaken op te pakken.

Veel van de geuite kritiek was zeer herkenbaar: de slecht geformuleerde doelstellingen, onzinnige trajecten en het gebrek aan controle waren de voornaamste pijnpunten. Jaarlijks worden door SoZaWe miljoenen euros uitgegeven aan diverse reïntegratie trajecten. Wat dit oplevert is echter volstrekt niet duidelijk. Landelijk gezien worden er miljarden uitgegeven aan reïntegratie van langdurig werkelozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Een groot deel daarvan is waarschijnlijk weggegooid geld. Het zeker stellen van opdrachten en het bezig houden van eigen personeel, lijkt voor veel van de reïntegratiebureaus de voornaamste doelstelling te zijn.

Leefbaar Rotterdam pleit al langer voor duidelijker afspraken en goede controle op de verrichtingen van reïntegratiebureaus. Om dit mogelijk te maken moeten er wel door het college heldere doelstellingen geformuleerd worden. Zo lang deze er niet zijn, is een goede controle onmogelijk en loopt de gemeente een reëel risico een aanzienlijk bedrag aan het Rijk terug te moeten betalen. Een motie van Rene Schuurman, waarin het college opgeroepen werd concrete doelstellingen te formuleren en deze te controleren, werd op 24 januari verworpen. De weinig constructieve opstelling van de coalitiepartijen, onder aanvoering van de PvdA, gaat de Rotterdamse belastingbetaler dus nog meer geld kosten.