Gemeente Arnhem

Burgemeester installeert Multicultureel platform Arnhem (04-02-08) Op maandag 4 februari a.s. wordt het multicultureel platform geïnstalleerd door burgemeester Pauline Krikke. De installatie vindt plaats in de Scheepenzaal van het Duivelshuis.

Arnhem kent een grote diversiteit aan bevolkingsgroepen. De gemeente heeft tot taak ervoor te zorgen dat alle culturen tot hun recht komen in de stad. In het coalitieakkoord 2006-2010 is opgenomen dat er een permanent multicultureel platform wordt ingesteld. Dit platform adviseert het college over initiatieven ter bevordering van de wederzijdse integratie en acceptatie.

Samenstelling platform
Het multicultureel platform bestaat uit zeven leden die beschikken over een groot netwerk binnen de Arnhemse samenleving. De zittingstermijn van de leden is drie jaar en kan nog eens met drie jaar worden verlengd.

De hoofdtaken van het multicultureel platform bestaan uit:
- Het gevraagd en ongevraagd adviseren van het college over de inrichting van de multiculturele samenleving. Dit betreft zowel beleidsontwikkeling als de uitvoering ervan.

- Het signaleren van maatschappelijke vraagstukken rond de positie van minderheidsgroeperingen en de sociale cohesie in de stad en deze onder aandacht brengen van bestuur, politiek en ambtenaren.
- Het betrekken en bevorderen van de participatie van verschillende bevolkingsgroepen bij de beleidsvorming, een brugfunctie tussen gemeentebestuur/ambtelijke organisatie en de verschillende bevolkingsgroepen in de samenleving.

- Het entameren van maatschappelijke debatten door het organiseren van bijeenkomsten.

- Adviseren over voorlichting aan allochtonen op verschillende terreinen van beleid, nieuwe wet- en regelgeving, voorzieningen etc.

Werkwijze
Het multicultureel platform werkt volgens een overeenkomst met het college, waarin de taken, verantwoordelijkheden, werkwijze e.d. van het platform omschreven staan. Daarin is ook opgenomen dat het college verplicht is over bepaalde (expliciete) onderwerpen het advies van het platform te vragen. Ieder jaar wordt een werkplan gemaakt waarin de prioriteiten worden benoemd. Het college geeft voor de aanvang van een kalenderjaar aan over welke beleidsonderwerpen zij advies wil en zal vragen. Het platform maakt op basis hiervan een werkplan, waarin ook de onderwerpen staan waarover het platform zelf (ongevraagd) advies wil geven. Dit werkplan wordt vervolgens aan het college voorgelegd. Het platform wordt ondersteund door een ambtelijke secretaris.