LEI

Nieuwe wandelpaden in landelijk gebied

4 feb 2008

Het beter toegankelijk maken van het landelijk gebied door het aanleggen van wandelpaden op boerenland kan een positief effect hebben voor zowel de regionale economie als de Nederlandse samenleving. Dit blijkt uit een recente studie van het LEI, onderdeel van Wageningen UR, waarbij kosten en baten van het aanleggen van wandelpaden zijn beschouwd.

Vanuit de maatschappij gezien is er behoefte aan activiteiten in en beleving van landschap en natuur. Deze kan worden gerealiseerd door boerenland toegankelijk te maken voor wandelen. De verwachting is dat de vraag naar wandelpaden toeneemt in de toekomst. De behoefte aan wandelgebieden is het grootst rondom de stedelijke agglomeraties van de Randstad. Het realiseren en openstellen van wandelpaden op boerenland kan positieve en negatieve effecten hebben met bijbehorende kosten en baten.

Het LEI heeft voor twee gebieden de kosten en baten van wandelen op boerenland bepaald. In het Land van Wijk en Wouden (tussen Zoetermeer en Leiden) bleek deze analyse positief uit te pakken: de baten van het aanleggen van meer wandelpaden overtroffen de kosten ruim. In de Hoeksche Waard (ten zuiden van Rotterdam) waren de kosten iets hoger dan de baten.

Rapport 4.07.01 Maatschappelijke kosten-batenanalyse van wandelen op boerenland; Met indicatieve cases 'Het Land van Wijk en Wouden' en 'de Hoeksche Waard'

Contact
Ernst Bos
ernst.bos@wur.nl