Woonbond


04-02-2008

Minister Vogelaar ondertekent eerste akkoord wijkenaanpak

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) ondertekende op 4 februari in de Deventer Rivierenwijk het eerste akkoord in het kader van de nieuwe wijkenaanpak. In een zogeheten charter worden de gezamenlijke verantwoordelijkheden en bijdragen van Rijk en gemeenten bij de uitvoering van het wijkactieplan Rivierenwijk vastgelegd. De bedoeling is dat zij deze charters het komende jaar aflsluit voor alle 40 achterstandswijken. Daarmee geeft zij uitvoering aan het Actieplan Krachtwijken dat zij medio vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde. Doel van de wijkaanpak-nieuwe-stijl is om van de veertig aandachtswijken in maximaal tien jaar Krachtwijken te maken waar het voor de bewoners prettig samenleven is.

Ondanks de ondertekening in Deventer maakt de Woonbond zich nog steeds zorgen over de voortgang van de wijkaanpak. In de eerste plaats is de solidariteitsbijdrage van 750 miljoen euro van de gezamenlijke corporaties aan de activiteiten van hun collegas in de 40 wijken nog steeds niet geregeld. Vorige week dinsdag wees minister Vogelaar een nieuw voorstel van Aedes hiervoor van de hand. Daarnaast heeft een aantal van de 18 gemeenten waar de 40 wijken zich bevinden nog geen overeenstemming met de minister over de financiering van de wijkplannen. Deze gemeenten vinden namelijk dat het kabinet zelf te weinig geld over heeft voor de wijkaanpak. Ook de Woonbond vindt de specifieke extra inzet van het kabinet voor de 40 wijken erg mager. Het uitblijven van de solidariteitsbijdrage en de magere extra inzet van het kabinet hebben tot gevolg dat de rekening van de wijkaanpak te eenzijdig terecht komt op het bordje van de corporaties die in de 40 wijken actief zijn en hun huurders.

Volgens de Woonbond is de komende week cruciaal voor het slagen van de wijkaanpak. Na ruim een jaar gesoebat en gedoe, moet het kabinet eindelijk een aantal knopen doorhakken, zodat in alle 40 wijken een start kan worden gemaakt met de uitvoering. Anders wordt het vertrouwen van de huurders in de 40 wijken in een voortvarende aanpak beschaamd en het draagvlak voor de plannen ondermijnd.