Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Winter blijft China teisteren
Chaos op de wegen en in het openbaar vervoer
04 februari 2008 - Hoewel Chinese weerkundigen verwachten dat het langzaam de goede kant op gaat met het weer worden delen van China nog altijd getroffen door het ergste winterweer in zeker vijftig jaar. Sneeuw, ijzel en mist zorgen voor enorme problemen. Een overvol station in Guangzhou
Een overvol station in Guangzhou

Maatschappij ontwrichtend
Maandag hadden grote gebieden te maken met dichte tot zeer dichte mist die boven de smeltende sneeuwmassa's ontstond. Miljoenen Chinezen die onderweg zijn voor de viering van het Chinese Nieuwjaar, op 7 februari a.s., zijn door het aanhoudende winterweer gestrand op wegen, luchthavens en stations. Zeker 60 mensen zijn inmiddels om het leven gekomen, terwijl de schade in de miljarden loopt. In het centrale deel van China waar de kou het ergst is leiden stroomstoringen, brandstoftekorten en voedselschaarste tot een noodtoestand die inmiddels al enkele weken duurt. Voor Nederlandse begrippen zijn de gevolgen niet voor te stellen: steden waar miljoenen mensen wonen zitten zonder stroom.

Normaal subtropisch
Vooral voor het zuiden van China is het dit jaar een zeldzaam barre winter. Zuid-China kent een subtropische klimaat. De winter is hier gewoonlijk droog en zonnig, duurt meestal maar kort of gaat ongemerkt voorbij en is zacht of zelfs warm. De zuidelijke kust ziet de thermometer vrijwel nooit onder nul zakken, het kouderecord voor Hong Kong is precies 0 graden. Overdag is het hier in de winter gewoonlijk zo'n 19 graden, soms kan het 28 graden worden.

Sneeuw en ijzel op grens van kou en warmte
De afgelopen weken is de bevolking van Zuid-China geconfronteerd met een ijzig koude noordenwind. De koude lucht die daarmee aan het aardoppervlak wordt aangevoerd wordt op grotere hoogte in de atmosfeer begrensd door veel warmere en vochtige lucht uit het zuiden. Dat leidt steeds opnieuw tot neerslag in de vorm van sneeuw of ijzel, ook in gebieden waar de Chinezen dat amper gewend zijn. Vooral in het gebied tussen de 25e en 26e breedtegraad, waar de begrenzing met de kou ligt, is bijzonder veel sneeuw gevallen. Maar ook nog zuidelijker viel sneeuw en was het door de wind bij temperaturen van bijvoorbeeld 8 graden in Hong Kong zeker voor het gevoel van de Chinees bitter koud. Noordelijker in Shanghai viel 15 cm sneeuw. De financiële hoofdstad had voor het eerst in 135 jaar te maken met een sneeuwstorm.

Januari gemiddeld 3 à 4 graden te koud
Ook het centrale deel van China is veel kouder dan normaal. De maandgemiddelde maximumtemperatuur lag hier in januari zo'n 3 à 4 graden onder normaal, waarbij de kleinste afwijkingen langs de kust waren te vinden. Zoiets komt daar gemiddeld eens in de 20 tot 100 jaar voor. De grootste problemen hangen echter samen met de voortdurende sneeuwsituaties en ijzel.


---

Afwijking temperatuur China januari 2008
Eerste uitgave: 04-02-08