Ingezonden persbericht


Amsterdam, 15 januari 2008

Frank Sanders lanceert website over Jos Brink

Op 4 februari aanstaande lanceert Frank Sanders de website over theatermaker en televisiepersoonlijkheid Jos Brink (1942-2007) tijdens een feestelijke bijenkomst in Koninklijk Theater Carré. Aan de hand van unieke beeld- en geluidsfragmenten, een interactieve levensloop en commentaren van collega's geeft deze website een overzicht van Jos Brinks lange en glansrijke carrière. De website is onderdeel van www.eenlevenlangtheater.nl waar alle grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden een plek krijgen. De lancering wordt gepresenteerd door Hans van Willigenburg en Arie Cupé en Liesbeth List zullen voor een muzikale omlijsting zorgen.

Na een opleiding bij jeugdomroep Minjon van de AVRO debuteert Jos Brink in 1959 bij de hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie. In de jaren zestig wordt hij presentator voor de NCRV en zet hij zijn eerste schreden op de planken. In 1969 speelt Jos Brink een eerste soloshow Wobbewaf. In de jaren zeventig sluit hij zich aan bij cabaretgroep Tekstpierement van zijn toekomstig partner Frank Sanders. De doorbraak naar het grote publiek kwam met zelf geschreven en groots geproduceerde musicals als Maskerade (1979) en Amerika Amerika (1981). Jos Brink schrijft en speelt verder in o.a. Een nieuwe dood (1986); een van de eerste Nederlandse toneelstukken over aids, en in de musical Max Havelaar (1987).

Ondertussen werkt Jos Brink ook aan zijn televisiecarrière. Hij is een graag geziene gast en presentator in tv -hits als de Wie-kent-kwis, Puzzeluur, Babbelonië en Wedden dat..? In 1979 schrijft hij historie als hij in een live televisieprogramma Koningin Juliana ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag een kus geeft. Naast zijn werk als theaterman en entertainer is Jos Brink buddy en wordt hij de laatste jaren vooral bekend als pastor van de oecumenische basisgemeente De Duif in Amsterdam. In 2007 begint Jos Brink met de voorbereidingen voor een reeks optredens met Purper. Hij overlijdt echter op 17 augustus na een kort ziekbed aan kanker. Jos Brink schreef vele columns en heeft een indrukwekkende lijst publicaties op zijn naam staan.

De website www.eenlevenlangtheater.nl komt tot stand met steun van VandenEnde Foundation en wordt gemaakt door Interakt. Op de website verschenen eerder al portretten van onder andere Ellen Vogel, Hans van Manen, Ko van Dijk, John Kraaijkamp Sr. en Wim Sonneveld.