Overlevingsduur ernstige niercelkanker verlengd


Nieuwe behandelmogelijkheid

HOOFDDORP, 20080204 -- Voor niercelkanker werkt Torisel als eerste middel via het zogenaamde mTOR-pathway. Dat wil zeggen dat Torisel zich direct richt op het eiwit in de cel met een centrale rol bij processen zoals de celdeling (celproliferatie) en de nieuwe bloedvatvorming onder andere in tumoren (angiogenese). Torisel remt deze processen.

In Nederland komen jaarlijks ruim 1500 nieuwe gevallen van niercelkanker voor. In de meeste gevallen is de ziekte uiteindelijk dodelijk. Behandeling richt zich op levensverlenging plus het verhogen van de levenskwaliteit en is zowel fysiek als mentaal zwaar. Daar komt bij dat voor geen van de tot nu toe beschikbare behandelopties verlenging van de overlevingsduur is bewezen. De behandeling met Torisel heeft voor het eerst een verlenging op de overlevingsduur bij niercelkanker aangetoond. Voor niercelkanker patiënten met uitzaaiingen en een slechte prognose, is bewezen dat met Torisel zowel de levensduur (overall survival) als de termijn dat de ziekte niet verergert (progression-free survival) significant toenemen.

Overleving met maanden verlengd
Onderzoek in vergelijking met een bestaand middel (interferon-alfa) heeft aangetoond dat de gemiddelde overlevingsduur (overall survival) van patiënten met uitgezaaide niercelkanker en een slechte prognose door Torisel met bijna de helft toeneemt (10,9 maanden versus 7,3 maanden bij interferon-alfa). Daarnaast wordt bij deze patiënten de termijn dat de ziekte niet verergert (progression-free survival) significant verlengd (5,6 maanden versus 3,2 maanden bij interferon-alfa).
"Torisel is een belangrijke aanwinst voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide niercelkanker. De verlenging van de overleving met Torisel is van groot belang. Het nieuwe werkingsmechanisme spreekt mij in het bijzonder aan", aldus Bob Pinedo. Als gedreven behandelaar van patiënten, staat de wetenschappelijke carrière van Prof. dr. Pinedo in het teken van het werkingsmechanisme van anti-kankermiddelen. Pinedo is tevens initiatiefnemer van het Cancer Center Amsterdam. Zijn werk is met verschillende internationaal toonaangevende prijzen onderscheiden.

Toepassingen en verder onderzoek
In Nederland vormen patiënten met uitgezaaide niercelkanker en een slechte prognose ongeveer éénderde deel van het totaal aantal patiënten met niercelkanker.
Als eerste zijn voor Torisel specifieke onderzoeksdata beschikbaar in een grote groep patiënten met niercelkanker en een slechte prognose. De Europese Commissie heeft Torisel in november 2007 goedgekeurd als eerste aangewezen behandeling (eerstelijns) voor uitgezaaide niercelkanker met een slechte prognose. Voor niercelkankerpatiënten met uitzaaiingen en een gemiddelde of goede prognose zal Torisel als tweedelijns behandeling of in combinatie met een bestaande behandelmogelijkheid worden onderzocht. Verder is de positieve werking van het mTOR-mechanisme van Torisel ook op andere vormen van kanker in onderzoek.

Torisel en Wyeth
Torisel (stofnaam temsirolimus) wordt op de markt gebracht door Wyeth Pharmaceuticals bv te Hoofddorp. Momenteel worden de professionals geïnformeerd die bij de behandeling van niercelkanker betrokken zijn zoals urologen en oncologen.
Wyeth Pharmaceuticals bv is onderdeel van Wyeth, één van de meest vooraanstaande ontwikkelaars en makers van receptgeneesmiddelen, vaccins, vrij verkrijgbare geneesmiddelen en veterinaire preparaten.





Wyeth Pharmaceuticals