Himalaya film festival Amstelveen: 10 Questions for the Dalai Lama


Première op Himalaya Filmfestival 2008

AMSTELVEEN, 20080204 -- Hoe houd je vast aan het principe van geweldloosheid als je geconfronteerd wordt met geweld? Hoe komt het dat arme mensen vaak gelukkiger lijken dan rijke mensen? Moet een maatschappij eerst haar tradities kwijtraken voordat ze zich verder kan ontwikkelen? Dit zijn een paar vragen die de filmmaker en onderzoeker Rick Ray aan Zijne Heiligheid de Dalai Lama stelt.

Ray onderzoekt enkele fundamentele kwesties van onze tijd door de observaties die hij tijdens zijn reizen door India en het Midden-Oosten heeft gedaan en de wijsheid van een opmerkelijk geestelijk leider met elkaar te verweven. Dit is het verhaal van de Dalai Lama, in de loop van verscheidene maanden door Rick Ray verteld en gefilmd tijdens een privébezoek aan het klooster van de geestelijk leider in Dharamsala in India. De film bevat ook zeldzame historische beelden, en beeldmateriaal van mensen die met een verborgen camera in Tibet hebben gefilmd. Zij liepen daarmee een groot risico. 10 Questions for the Dalai Lama is deels biografisch, deels filosofisch, deels avontuurlijk en deels politiek. De film laat niet alleen de geschiedenis zien en geeft niet alleen antwoorden, maar opent ook een deur naar het hart van een inspirerende man.

Op de website www.himalayafilmfestival.nl is meer informatie te vinden over deze en andere films.
Het festival wordt gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 februari. Locatie: De Griffioen, Cultuurcentrum van de Vrije Universiteit, Uilenstede 106 1183 AM Amstelveen.