Gemeente Alkmaar

Helaas is er een fout geslopen in het persbericht over de afsluiting van de Wognumsebuurt. Hierbij het aangepaste persbericht. Exuses voor het ongemak.

PERSBERICHT

Wognumsebuurt afgesloten voor bodemsanering voormalig Wokke-terrein

Op maandag 4 februari 2008 start de Stichting Bodemsanering NS (SBNS) met een bodemsanering aan de Wognumsebuurt, nabij de noordzijde van NS- station Alkmaar. Het terrein is ook bekend als het voormalige Wokke-terrein. De bodemverontreiniging bevindt zich gedeeltelijk onder het aangrenzende wegdek. Daarom is de eerste vier weken van de sanering de Wognumsebuurt plaatselijk afgesloten. Doorgaand verkeer wordt omgeleid.

Afsluiting Wogumsebuurt
Tijdens de sanering onder het wegdek van de Wogumsebuurt is het noodzakelijk de weg plaatselijk af te sluiten. Van maandag 4 februari tot en met donderdag 28 februari is de Wognumsebuurt tussen de spoortunnel en het kantoor van Reaal niet toegankelijk voor doorgaand verkeer.

Het verkeer wordt vanaf de omliggende wegen door middel van borden omgeleid. De alternatieve route is: Bergerweg- Stationsweg - Helderseweg. Bedrijven aan de Wognumsebuurt blijven bereikbaar vanaf de Bergerweg. De noordzijde van het NS-station blijft vanaf de Kruseman van Eltenweg bereikbaar.

Bodemverontreiniging
Op het voormalige Wokke-terrein en onder het aangrenzende wegdek is de grond tot maximaal drieëneenhalve meter diep verontreinigd met minerale olie, kolengruis en PAK . De te saneren vlek is ongeveer 75 bij 30 meter groot en is veroorzaakt door vroegere bedrijfsactiviteiten op het terrein.

Werkzaamheden
Allereerst wordt de verontreinigde grond onder het wegdek van de Wognumsebuurt afgegraven. Daarna wordt de ontgraving aangevuld met schoon zand en wordt het wegdek hersteld. Aansluitend wordt het overige gedeelte van het terrein gesaneerd. Hier wordt ook grondwater onttrokken en geloosd op het riool. In totaal duren de werkzaamheden veertien weken. Naar verwachting wordt 3.600 kuub grond afgegraven. Dit zijn ongeveer 180 vrachtwagens.

Wie is de SBNS?
De SBNS is op 15 juli 1996 opgericht door NS Vastgoed, ProRail (toen nog Railinfrabeheer), het ministerie van VROM en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De SBNS is een onafhankelijke stichting die bodemverontreinigingen op (voormalige) spoorterreinen onderzoekt en gevallen van ernstige bodemverontreiniging die ontstaan zijn vóór de verzelfstandiging van NS (1 januari 1995) saneert.


---