Politie Noord-Holland-Noord

Maandag bijzondere laatste aflevering Cruise Control

Dodehoeksticker
Alkmaar, 02-02-2008 o De eerste reeks van het regionale verkeersprogramma CRUISE CONTROL wordt maandag 4 februari afgesloten met een bijzondere aflevering over de levensgevaarlijke blinde hoek van rechtsafslaande vrachtwagens. In de (voorlopig) laatste aflevering wordt het technisch onderzoek belicht dat de ongevalsanalisten van de politie doen na een dergelijk dramatisch ongeval. Ook wordt door een nabestaande vertelt welke immense impact een dergelijk ongeval heeft in een gezin.

Ondanks de in 2003 verplicht gestelde dodehoekspiegel op vrachtwagens raken er in Nederland jaarlijks bij soortgelijke ongevallen veel fietsers en voetgangers ernstig of dodelijk gewond. In totaal kwamen de afgelopen vijf jaren 57 fietsers om het leven doordat zij letterlijk over het hoofd werden gezien.

Stickeractie

De makers van het programma Cruise Control wilden meer aandacht voor de levensgevaarlijke 'blinde' of 'dode' hoek van vrachtwagens en (bestel)bussen en startten daarom vorig jaar een speciale dode-hoek-stickeractie.In totaal rijden in Noord-Holland, tegen het einde van het programma, ruim 1.200 vrachtwagens met de stickers met de tekst 'raak niet zoek in de dode hoek' rond.Deze opvallende reflecterende stickers kunnen transportondernemingen in Noord-Holland gratis bestellen via de website van het tv-programma, www.cruisecontrol-tv.nl.

De speciale dodehoeksticker waarschuwt fietsers en voetgangers dat hij of zij zich in de dode hoek bevinden. De dode hoek is het weggedeelte vier meter rechts naast de auto en drie meter voor de auto, waar de bestuurder vanaf de zitplaats geen zicht op heeft.

Goede kijkcijfers

De eerste reeks van Cruise Control heeft zeer goede kijkcijfers gescoord. De producer en de korpsen uit Noord-Holland hebben opnieuw subsidie aangevraagd om het verkeersprogramma te kunnen vervolgen. Alle afleveringen van Cruise Control zijn via de website terug te zien: www.cruisecontrol-tv.nl

Doel
Het doel van het programma is om de Noordhollandse weggebruiker meer kennis en inzicht te geven in de vele facetten van het onderwerp Verkeer. De door de kijker opgedane kennis moet leiden tot een bewuster en veiliger eigen verkeersgedrag.