KWF Kankerbestrijding en STIVORO: "Standaard voorlichting over meeroken op consultatiebureaus".

Amsterdam - 3 februari 2008. Het percentage gezinnen met jonge kinderen waar binnenshuis niet wordt gerookt is fors gestegen van 40% in 1998 naar 70% in 2007. Van rokende ouders met jonge kinderen geeft echter nog 40% aan dat hun kinderen thuis meeroken. Ook komt 60% van alle ouders met hun kinderen buitenshuis nog wel eens in een rokerige omgeving (horeca, visite). Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van TNS NIPO in opdracht van STIVORO1. Daarom vragen KWF Kankerbestrijding en STIVORO op 4 februari, Wereld Kanker Dag, aandacht voor de bescherming van kinderen tegen meeroken en pleiten zij voor standaard voorlichting over meeroken op consultatiebureaus.

Hoewel de blootstelling van jonge kinderen aan tabaksrook in tien jaar tijd flink is afgenomen vinden KWF Kankerbestrijding en STIVORO het van essentieel belang dat alle kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Meeroken is bijzonder schadelijk voor kinderen. Daarom willen KWF Kankerbestrijding en STIVORO dat alle ouders voorlichting krijgen over de gevaren van meeroken. Op dit moment ontvangt ongeveer de helft van ouders met kinderen van nul tot vier jaar voorlichting over de schadelijkheid van meeroken. Dit gebeurt op dit moment voornamelijk via consultatiebureaus en kraamzorg. KWF Kankerbestrijding en STIVORO pleiten ervoor dat voorlichting over meeroken structureel wordt opgenomen in het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg. Ouders krijgen dan op het consultatiebureau standaard altijd voorlichting over de risico's van meeroken.

Meeroken veroorzaakt blijvende gezondheidsschade

Tabaksrook bevat tenminste 69 kankerverwekkende stoffen en enkele honderden toxische stoffen die schadelijk zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat blootstelling aan tabaksrook ook in lage concentraties schadelijk is. Kinderen die meeroken zijn vaker ziek en ook de ontwikkeling van de longen van kinderen verloopt minder goed. Meeroken maakt kinderen bevattelijker voor luchtweginfecties en ontstekingen van het middenoor. Bovendien hebben kinderen die meeroken vaker last van hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling, ademtekort en het ontwikkelen van astma. Bij pasgeborenen verhoogt meeroken het risico op wiegendood.