KNSB

Extra skate-off voor derde startbewijs 10 kilometer afstands-WK publicatie: 3-2-2008

Mark Ooijevaar naar WK afstanden Nagano

De Topsport Commissie Langebaan (TLC) van de KNSB heeft na afloop van de Essent ISU World Cup in Baselga di Piné, na overleg met de betrokken trainers, Mark Ooijevaar geselecteerd voor de 10 kilometer bij het WK afstanden begin maart in Nagano. Ooijevaar verdient zijn startplaats op basis van zijn prestatie tijdens de wereldbekerwedstrijd vorig weekeinde in Hamar. De regiotop rijder was met zijn van 13.12,60 in de B-groep de snelste Nederlander in de top 3, waarmee hij voldeed aan het door de TCL gehanteerde criterium.

Voor het derde en laatste startbewijs op de 10 kilometer voor het WK afstanden (Sven Kramer werd door de TCL al in een eerder stadium rechtstreeks aangewezen) en de reserveplek is besloten tot het houden van een extra skate-off met vier deelnemers, te weten: Bob de Jong, Carl Verheijen, Tom Prinsen en Ted-Jan Bloemen. Deze skate-off vindt - onder voorbehoud - plaats op 16 februari in Heerenveen (tijd wordt nader bekend gemaakt).

Op de 5 kilometer dames voldeed geen enkele Nederlandse schaatsster aan de kwalificatie-eis voor het WK afstanden, te weten: een plaats in de top drie van het geschoonde World Cup-klassement na de wereldbeker in Hamar in combinatie met een top 3 uitslag in het Vikingschip, dan wel een top 3 uitslag bij de Essent ISU World Cup in datzelfde Hamar.

De TCL heeft daarop besloten Gretha Smit, Renate Groenewold en Paulien van Deutekom - onder voorwaarde van vormbehoud - te selecteren voor het WK afstanden.

De drie genoemde rijdsters dienen bij de World Cup-finale eind deze maand in Heerenveen op de 3000 meter te voldoen aan de volgende norm: een plaats bij de beste 10 in het klassement of een tijd die beter is dan of gelijk aan 4.10,00.

Indien wordt voldaan aan deze norm, betekent dit plaatsing voor het WK afstanden op de 5000 meter. Indien één of meer rijdster(s) hieraan niet voldoen, dan wel niet aan de start (kunnen) verschijnen bij de Essent ISU World Cup-finale, worden de resterende rijdster(s) en de reserve aangewezen door de TCL.

Na de Essent ISU World Cup in Baselga di Piné zijn de volgende Nederlandse schaatsers inmiddels verzekerd van een startbewijs voor het WK afstanden in Nagano:

DAMES

* 1500 meter: Ireen Wüst

* 3000 meter: Renate Groenewold

HEREN

* 1500 meter: Simon Kuipers

* 5000 meter: Sven Kramer

* 10000 meter: Sven Kramer, Mark Ooijevaar