Dexia Bank


04/02/2008 press release

DEXIA VERSCHAFT 500 MILJOEN USD (340 MILJOEN EUR) EXTRA KAPITAAL AAN FSA OM VOORDEEL TE HALEN UIT groeiende OPPORTUNITEITEN OP DE MARKT VAN DE FINANCIERING VAN DE PUBLIEKE SECTOR

Dexia en zijn dochteronderneming Financial Security Assurance Ltd. maken vandaag bekend dat Dexia zal instaan voor 500 miljoen USD (340 miljoen EUR) extra kapitaal aan Financial Security Assurance Holdings Ltd., de holdingmaatschappij van de kredietverzekeraar Financial Security Assurance Inc. (FSA). Deze middelen zullen FSA de mogelijkheid bieden om voordeel te halen uit de groeiende opportuniteiten die zich recent hebben aangeboden op de markten van de financiering van de Amerikaanse gemeenten en publieke infrastructuur. De AAA-ratings met `Stable Outlook' van FSA werden onlangs bevestigd door Fitch, Moody's en Standard & Poor's, zonder deze kapitaalverhoging in overweging te nemen.

De vraag naar door FSA-verzekerde obligaties is zeer sterk gegroeid in de afgelopen maanden, wat leidde tot opportuniteiten in het realiseren van belangrijke nieuwe premies met een hoge return on equity bij uitgevers van gemeentelijke obligaties, zowel op de primaire als op de secundaire markten. Deze middelen verhogen het statutaire kapitaal van FSA met 18,5 % tot 3,2 miljard USD en brengt het totale beschikbare bedrag om schadeclaims te kunnen betalen (claims-paying resources) op 7,2 miljard USD.

'We waren er altijd van overtuigd dat het handhaven van een sterke kapitaalspositie, aanzienlijk boven de minimum kapitaalsvereisten voor het bekomen van een AAA-rating bij de ratingagentschappen, een belangrijk element is van een voorzichtig risicobeheer¿ verklaarde Robert P. Cochran, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van FSA. 'Op een ogenblik waarop veel kredietverzekeraars met een AAA-rating onder druk komen te staan, zijn we tevreden dat onze strenge risicocultuur het mogelijk heeft gemaakt om onze sterke positie te handhaven, en dat onze aandeelhouder onze mening deelt over de zeer goede businessopportuniteiten waarover we in het huidige klimaat beschikken.'

Dit extra kapitaal zal geen impact hebben op de Tier 1 ratio van Dexia en zou in steeds toenemende mate de winst per aandeel doen stijgen vanaf 2009 (neutraal impact op de winst per aandeel in 2008).

Axel Miller, gedelegeerd bestuurder van Dexia verklaarde: 'De laatste jaren hebben Dexia en FSA er bewust voor gekozen om afzijdig te blijven op de meest risicovolle activiteitsdomeinen van de kredietverzekeraars. Rekening houdend met de opschudding in het competitieve landschap van de kredietverzekeraars en de aanzienlijke opportuniteiten om waarde te creëren die we iedere dag zien opduiken op de Amerikaanse markt van de financiering van de publieke sector, is het nu tijd om een deel van de dividenden die we gedurende de laatste drie jaren van FSA ontvingen te herinvesteren in werkkapitaal en de vruchten te plukken van het voorzichtige risicobeleid van FSA in onze kernactiviteit.

De publicatie van de resultaten van het vierde kwartaal en het volledige jaar 2007 van FSA vindt plaats op 12 februari 2008, en deze van Dexia op 29 februari 2008.


* Investor relations

* Brussel : peter.debaere@dexia.com
* anne.garsoux@dexia.com