Zonnestroom weer interessant voor particulier.

04/02/2008 09:00



Stichting De Koepel



Zonnestroom weer interessant voor particulier, bedrijven vissen helaas (nog) achter het net.

Utrecht, 4 februari 2008 De vorige week bekend gemaakte stimuleringsregeling duurzame energie (SDE) wordt door de zonnestroom sector met open armen ontvangen. De SDE regeling voorziet in een financiële bijdrage voor de kleine zonnestroom installaties waarmee zonnestroom voor particulieren weer interessant is. De hoogte bedraagt 33 ct. per KWh en wordt 15 jaar lang uitgekeerd. De regeling is hiermee veel interessanter dan de oude MEP regeling. Voor bedrijven die door middel van zonne-energie voor een deel in hun eigen energievoorziening willen voorzien biedt de regeling echter weinig mogelijkheden. De sector hoopt dat deze categorie op korte termijn ook weer bediend zal worden. Zonnestroom is wereldwijd de duurzame elektriciteitsoptie met het grootste potentieel en met deze subsidieregeling heeft de zonnestroomsector nu ook in Nederland weer de mogelijkheid om verder te ontwikkelen.

Holland Solar, waar ruim 40 leden zijn aangesloten die zich bezig houden met de levering van zonne-energie systemen in Nederland, is verheugd dat de eerder aangekondigde nieuwe ondersteuning van zonne-energie nu daadwerkelijk van start gaat. Het totale bedrag aan vergoeding ( basisbedrag) komt neer op 56,4 ct. per KWh en is opgebouwd uit enerzijds het subsidiebedrag van 33 ct. per KWh en anderzijds de elektriciteitsprijs welke particulieren kunnen verrekenen en voor 2008 op 23,4 ct. per KWh is gesteld. De subsidie is tussen 1 april en 1 augustus aan te vragen en alleen voor installaties met een vermogen tussen de 0,6 en 3,0 KWp. In eerdere publicaties en gesprekken leek de regeling tevens voor grotere installaties tot 100 KWp opengesteld te gaan worden. De zonnestroom sector hoopt dat de regeling voor deze categorieën snel opengaat zodat bedrijven en bijvoorbeeld corporaties ook met zonne-energie aan de slag kunnen. De sector is van mening dat Nederland hierin een voorbeeld kan nemen aan Duitsland, waar investeringen in zonnestroom, dankzij een breder bereik (meer categorieën) en financiering buiten de begroting om, een grote vlucht hebben genomen.

Uitvoerder van de regeling wordt SenterNovem Zwolle. Het advies van Holland Solar om de uitvoering van de regeling vooral voor particulieren zo eenvoudig mogelijk te maken, lijkt door de minister te zijn opgevolgd. Er komt een automatische informatie uitwisseling tussen de Netbeheerder en SenterNovem waardoor de subsidieontvanger de informatie aangaande garanties van oorsprong en certificaten niet zelf hoeft aan te leveren aan SenterNovem. Hoewel er aan de praktische kant van de regeling nog het nodige gedaan dient te worden, zijn de uitgangspunten positief te noemen. De zonnestroomsector zal zich samen met de overheid verder inzetten voor een goede uitwerking van de praktische uitvoering.

De sector zonnestroom heeft de laatste jaren in Nederland met een forse omzetdaling te maken gehad door het wegvallen van de vorige regeling en het uitblijven van duidelijkheid over mogelijke nieuwe ondersteuningsmaatregelen. Deze SDE regeling komt tegemoet aan een dringende behoefte aan investeringszekerheid door het vaststellen van het basisbedrag en voorziet in een subsidieperiode van 15 jaar voor nieuwe aanvragen. Nog mooier zou zijn om de duurzaamheid van deze regeling te waarborgen door een minieme verhoging van elektriciteitsprijs waarmee de regeling uitgevoerd kan worden buiten de rijksbegroting om.

Zonnestroom is een technologie waarmee zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, maar zonlicht kan ook goed gebruikt worden voor het verwarmen en verkoelen van o.a. water middels een zonneboiler. Die techniek heet zonnewarmte. De overheid heeft ook voor zonnewarmte stimulerende maatregelen beloofd in haar plan "Schoon en Zuinig", Holland Solar kijkt hier dan ook reikhalzend naar uit en heeft aangeboden waar mogelijk mee te helpen aan het tot stand komen van passende oplossingen.





http://www.hollandsolar.nl