College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Kleinschalig wonen, grote verschillen

Kleinschaligheid heeft de toekomst, ook in de zorg. In het cahier 'Kleinschalig wonen, grote verschillen' presenteert het Bouwcollege voorbeelden van gebouwen waarin kleinschalig wonen georganiseerd kan worden.

Kleinschalig wonen in de zorg staat volop in de belangstelling en wordt door velen - inclusief de overheid - gezien als de toekomst. Ook het College bouw zorginstellingen (het Bouwcollege) beschouwt kleinschalig wonen als een positieve ontwikkeling, al is het uiteraard geen doel op zich. De vormgeving en uitvoering in bouw varieert echter nogal, van een volledig zelfstandig functionerende woning in een wijk tot een kleinschalige woongroep binnen een grootschalig zorgcomplex.

Het Bouwcollege onderzocht praktijkvoorbeelden van diverse bouwkundige verschijningsvormen van kleinschalig wonen. Met dit cahier wil het zorgaanbieders stimuleren kleinschalig wonen te realiseren, in welke variant dan ook. Primair wordt ingegaan op kleinschaligheid in de ouderenzorg. Immers, in de gehandicaptenzorg en psychiatrie worden al langere tijd veelvuldig kleinschalige voorzieningen gerealiseerd. Her en der zijn dan ook voorbeelden uit deze sectoren aangehaald.

Benadrukt wordt dat er een duidelijk onderscheid is tussen kleinschaligheid in zorgverlening en kleinschaligheid in huisvesting. Dit betekent dat kleinschalig bouwen niet per definitie de enige of meest geschikte bouwkundige oplossing is om kleinschalige zorg aan te bieden. De bouwkundige vormgeving of fysieke omgeving is wel een belangrijke scheppende voorwaarde.

In het cahier - het vierde in een serie good practice cahiers - worden diverse bouwkundige verschijningsvormen toegelicht, met per variant het type ruimten en voorzieningenniveau, de oppervlakte, de groepsgrootte en doelgroep, de locatie (stand-alone of anders), e.d. Ook wordt aandacht besteed aan de mate van zelfstandig functioneren, de relatie tot de (intramurale) instelling, de ruimtelijke voorzieningen, de combinatie met andere functies binnen een gebouw en - niet in de laatste plaats - de exploitatie, temeer omdat exploitatieproblemen vaak worden opgevoerd als reden om projecten juist niet (te) kleinschalig te realiseren.

'Kleinschalig wonen, grote verschillen'
Good practice cahier 4
College bouw zorginstellingen, 2007
ISBN/EAN: 978-90-8517-098-3
48 pagina's, prijs ¤ 10,00

Dit cahier kan hier gedownload worden. Het is te bestellen via onze website www.bouwcollege.nl.