European Union



Brussel, 4 februari 2008

De Commissie stelt voor door te gaan met de financiering van het Communautair fonds voor tabak en die middelen in te zetten voor bewustmaking omtrent de gevaren van tabak

Vandaag heeft de Europese Commissie voorgesteld het Communautair fonds voor tabak ook de volgende twee jaar te financieren. Sinds de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor tabak in 2004 worden middelen uit het Fonds ingezet voor voorlichtingsacties die het publiek beter bewust maken van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik. In de huidige financieringsperiode werd uit het Fonds steun verleend voor de campagne "HELP - voor een rookvrij leven" (zie www.help-eu.com).

De hervorming van 2004 houdt o.m. in dat de tabakssubsidies geleidelijk worden afgeschaft tussen 2006 en 2010. Voorts is bepaald dat in de overgangsperiode, d.i. voordat de tabakssubsidies zullen ophouden te bestaan, 5 procent van het jaarlijkse budget voor rechtstreekse betalingen aan de tabakstelers naar het tabaksfonds zal worden overgeheveld. Deze bepaling had evenwel alleen betrekking op de periode tot einde 2007. Met het voorstel dat de Commissie vandaag aan de Raad voorlegt, wil ze deze overheveling ook in de kalenderjaren 2008 en 2009 plaats laten vinden. Zo zou het Fonds elk jaar kunnen beschikken over ten hoogste 16 897 miljoen euro.

Mariann Fischer Boel, Europees commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, ziet het zo: "Dankzij de hervorming zullen de tabakssubsidies tegen 2010 ophouden te bestaan. In de tussentijd is het volgens mij evenwel nuttig een deel van dat geld te blijven gebruiken voor de financiering van acties om het publiek op de schadelijke gevolgen van roken te wijzen. Daarom stel ik voor de regeling met twee jaar te verlengen."

Markos Kyprianou, Europees commissaris voor Gezondheid, reageert als volgt: "Ik blijf ernaar streven de bewustwording inzake de schadelijke effecten van tabak te doen groeien via de HELP-campagne en in dit verband sta ik positief tegenover dit voorstel."

In het kader van de hervorming van de tabakssector van 2004 zullen de tabaksproducerende lidstaten de productiegebonden betalingen voor de tabakstelers tussen 2006 en 2010 stapsgewijs afschaffen en ze vervangen door "ontkoppelde" betalingen, die dus niet meer van de productie afhankelijk zijn. Deze betalingen zullen wel worden gekoppeld aan bepaalde normen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselkwaliteit waaraan moet worden voldaan (de "randvoorwaarden"). Sommige landen hebben hun betalingen al volledig ontkoppeld, waardoor het budget voor de tabakssubsidies van 922 miljoen euro in 2005 is gedaald naar 321 miljoen euro in 2007.

In 2008 en 2009 zal 5 procent van het totale budget voor de tabakssubsidies naar het Fonds gaan. De huidige steun voor de tabakssector bedraagt ten hoogste 337 937 miljoen euro. Dit betekent dat elk jaar ten hoogste 16 897 miljoen euro naar het Fonds kan worden overgeheveld.

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/tobacco/index_nl.htm

http://blogs.ec.europa.eu/fischer-boel/

http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/Tobacco/help_en. htm