Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministers Verhagen en Koenders bezoeken Sudan


01 feb 2008 | De ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) brengen van 4 tot en met 7 februari een bezoek aan Sudan. Ze zullen ontmoetingen hebben met de Sudanese autoriteiten, vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en niet-gouvernementele organisaties in de hoofdstad Khartoum, in Juba in het zuiden van Sudan, en Darfur.

De beide ministers zullen zich op de hoogte stellen van de politieke en humanitaire situatie in het land. In gesprekken met onder meer president El Bashir, en president van Zuid-Sudan Salva Kiir zullen het respect voor mensenrechten, uitlevering van Sudanese verdachten aan het International Criminal Court, de wederopbouw van Zuid-Sudan, en de beëindiging van het geweld in Darfur aan de orde komen. In dat kader zullen de ministers aandringen op de medewerking van de Sudanese autoriteiten bij de snelle ontplooiing van de VN vredesmacht in Darfur (UNAMID).

Nederland onderzoekt naar aanleiding van een verzoek van de Verenigde Naties de mogelijkheid van een bijdrage aan de vredesmacht in Darfur. De missie van UNAMID is begin dit jaar van start gegaan. Door geweld in Darfur zijn naar schatting 200 duizend mensen omgekomen en leven er twee miljoen mensen in kampen voor ontheemden en vluchtelingen.

Nederland is actief betrokken bij de uitvoering van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan. In 2007 bedroeg de Nederlandse bijdrage voor humanitaire hulp in Sudan 40 miljoen euro.

De ministers zullen op hun reis deels worden vergezeld door vier Nederlandse studenten. Ze zijn uitgenodigd om jongeren meer te betrekken bij mondiale kwesties die ook in Nederland tot discussie leiden.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl