Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Start wereldwijd architectenconcours voor het Internationaal Strafhof

4 februari 2008

Het wereldwijde architectenconcours voor de bouw van de huisvesting voor het Internationale Strafhof is op 4 februari 2008 van start gegaan. De wedstrijd, die door de Rijksbouwmeester wordt georganiseerd, heeft tot doel de beste architect en het beste ontwerp te kiezen voor het ruim 72.000 m² grote perceel dat ligt tussen de duinen en de Van Alkemadelaan in Den Haag.

Het Internationaal Strafhof en gastland Nederland zijn van mening dat het ontwerp goede werkomstandigheden, functionaliteit, veiligheid en milieuvriendelijkheid moet waarborgen. De huisvesting omvat 1200 werkplekken, rechtszalen en facilitaire ruimten met een maximaal bruto vloeroppervlak van 46.000 m². Ook zijn parkeergelegenheid en uitbreidingsmogelijkheden van 300 werkplekken voorzien. Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met de nodige flexibiliteit op de lange termijn.

Om anonimiteit te waarborgen en omdat het de internationale technische taal is, zal de wedstrijd uitsluitend in het Engels plaatsvinden. Uit alle deelnemers die voor 1 april hun presentatie inzenden, zullen er 20 worden geselecteerd die worden gevraagd om een ontwerp te maken. Zij zullen daarvoor in mei een gedetailleerd programma van eisen ontvangen en, indien zij aan alle eisen voldoen, een vergoeding van 35.000 ontvangen. Uit hun midden kiest een internationale jury drie winnaars. De eerste prijs bedraagt 60.000, de tweede 50.000 en de derde 40.000.

De planning voor het architectenconcours is:

Uiterste ontvangstdatum inzending 1 april 2008 Selectie van deelnemers voor de ontwerpwedstrijd 16 mei 2008 Ontwerpwedstrijd mei - augustus 2008 Jurybijeenkomst en bekendmaking winnaars 30-31 oktober 2008

Internationaal Strafhof

Het Internationaal Strafhof is in 2002 opgericht, toen het Statuut van Rome uit 1998 in werking trad. Op dit moment zijn 105 landen aangesloten bij dit verdrag. Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijk en permanent hof dat mensen vervolgt die worden verdacht van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De oprichting van het hof is een mijlpaal in de ontwikkeling van internationaal recht.

Rijksbouwmeester

De Rijksbouwmeester is de eerste adviseur van de directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst en minister Vogelaar van Wonen Wijken en Integratie (WWI) voor het rijkshuisvestingsbeleid. De Rijksbouwmeester bevordert en bewaakt de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige inpassing van rijksgebouwen zoals rechtbanken, gevangenissen, rijksmusea en ministeriegebouwen. Daarnaast is de Rijksbouwmeester voorzitter van het College van Rijksadviseurs die de regering adviseert op het terrein van architectuur, landschapsarchitectuur, infrastructuur en het cultureel erfgoed.

Bezoek voor meer informatie over het architectenconcours:

www.icc-architectural-competition.com