Gemeente Hellevoetsluis


Gemeente Hellevoetsluis tekent intentieverklaring Duurzame Inkoop`

Maandag 4 februari heeft wethouder Joosten een intentieverklaring getekend voor duurzame inkoop. Door ondertekening spreekt de gemeente zich uit dat duurzaamheid in het inkoopproces wordt meegenomen. Duurzaam inkopen betekent dat bij de aankoop van producten en diensten rekening wordt gehouden met het milieu (groene stroom, duurzaam bouwmateriaal, energiezuinig kantoorapparatuur, etc.) en met sociale aspecten (tegengaan van kinderarbeid, mensenrechten, etc.)

In 2010 moeten provincies, waterschappen en gemeenten bij 50% van haar inkopen en aanbestedingen duurzaamheid als zwaarwegend criterium meenemen (voor de rijksoverheid is dat 100%). De gezamenlijke overheden kopen op dit moment voor 20% duurzaam in. Om deze reden heeft Senter Novem een Verklaring van Duurzame Inkoop opgesteld. Aan alle overheden is gevraagd om deze verklaring te ondertekenen.

De gemeente Hellevoetsluis is een koploper op het gebied van milieu- en klimaatbeleid. De Verklaring van Duurzame Inkoop sluit goed aan bij het huidig beleid van de gemeente ten aanzien van duurzaam inkopen en bedrijfs interne milieuzorg. Duurzaam inkopen zal verder geïntegreerd worden in het inkoopbeleid van de gemeente Hellevoetsluis en worden opgenomen in de Algemene Inkoop Voorwaarden (AIV) van de gemeente Hellevoetsluis. Alsmede in het MilieustructuurPlan 2008 - 2012 dat in maart 2008 wordt vastgesteld.

Andere acties zijn energiebesparingsmaatregelen voor de verlichting in het gemeentehuis. Tevens wordt er momenteel onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor energie-opslag voor het gemeentehuis.

02/04/2008