Nederlandse Politiebond


UITBETALING LEVENSLOOPTOELAGE AAN WAO'ERS OPNIEUW UTGESTELD

Eind vorig jaar maakten we bekend dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) van plan was om in februari 2008 tot betaling van de achterstallige levenslooptoelage aan gedeeltelijk arbeidsongeschikte politieambtenaren over te gaan. Dit bericht veroorzaakte veel onrust onder onze leden. Door allerlei ontwikkelingen is het moment van uitbetalen opnieuw tot nader orde uitgesteld.

In 2006 heeft de NPB de levensloopproblematiek al eens onder de aandacht van de politiek gebracht. Men stond toen wel open voor onze signalen, maar nam helaas zonder slag of stoot genoegen met het standpunt van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat het redelijk was de uitkering van WAO'ers die een levenslooptoelage ontvangen met hetzelfde bedrag te verlagen.

Steun vanuit de Tweede Kamer
Gelukkig waaide de wind eind 2007 uit een andere hoek. Dit keer werd onze noodkreet wel serieus genomen en zijn de ministers van BZK en SZW door dreiging met het indienen van een motie (door PvdA en PVV) onder druk gezet om een oplossing voor de verrekening van de levenslooptoelage met de WAO-uitkering te bedenken. Het overleg tussen beide ministers is inmiddels enkele maanden gaande, maar we kunnen u helaas nog geen uitsluitsel geven. De berichten vanuit het ministerie van BZK zijn echter bemoedigend, in die zin dat er reële hoop is dat de levenslooptoelage buiten schot kan blijven.

Uitbetaling uitgesteld
Wat betekent dit alles voor de aangekondigde uitbetaling van de levenslooptoelage? Uit telefonisch contact met het ministerie van BZK is ons gebleken dat er pas op de plaats wordt gemaakt en de levenslooptoelage deze maand (= februari) nog niet wordt uitbetaald. Jammer genoeg kon men ons niet vertellen op welke termijn wanneer we een definitieve beslissing tegemoet kunnen zien. De onzekerheid duurt dus nog voort, zij het met een sprankje hoop op een goede afloop.

NPB-proefprocedure
Overigens loopt de door de NPB aangespannen proefprocedure ook nog. Mocht het ministerieel overleg op niets uitlopen, dan zullen we tot aan de hoogste rechter doorprocederen over de vraag of uitbetaling van de levenslooptoelage tot verlaging van de WAO-uitkering moet leiden. We zullen u zowel via onze website als via het bondsblad van de ontwikkelingen op de hoogte houden. Wilt u op dit berichtje reageren, stuur dan een mailtje naar ibb@politiebond.nl.

Gepubliceerd op 04 februari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.