Vrijwilligers jongerendelegatie Cuba

IKV Pax Christi
IKV Pax Christi is een internationale beweging op het gebied van vrede en mensenrechten. Thans heeft de beweging in meer dan twintig verschillende landen nationale afdelingen. IKV Pax Christi werkt aan vredesopbouw, interetnische dialoog, mensenrechten en internationale lobby ten aanzien van conflicten in onder meer Afrika, de Balkan, Tsjetsjenië, het Midden-Oosten, Cuba en Colombia.

Het werk van IKV Pax Christi in Cuba richt zich met name op het continu aandacht vragen voor de mensenrechtensituatie op Cuba: het stellen van kamervragen/lobby richting de Nederlandse en Europese overheden. Onze partners in Cuba zijn onder meer de vreedzame democratische oppositie, kerken en het netwerk van onafhankelijk bibliotheken (` bibliotecas independenties'). Voor meer informatie over deze laatste partner, zie www.boekenvoorcuba.nl .

Delegatie
IKV Pax Christi zoekt voor een aantal jongerendelegatie naar Cuba enthousiaste, zelfstandige vrijwilligers die in tweetallen de onafhankelijke bibliotheken gaat bezoeken om hier boeken af te geven, de bibliotheken te fotograferen en de verhalen van de eigenaren op te tekenen. Daarnaast zal men bezoeken brengen aan en informatie uitwisselen met familieleden van politieke gevangenen (voor onze `adoptiecampagne') en andere democratische initiatieven in Cuba.

Het natraject bestaat onder andere uit het schrijven van informatieve documenten, en publicitaire en organisatorische acitiviteiten t.b.v. de bibliotheken, de politieke gevangenen en de situatie op Cuba in zijn algemeentheid. We verwachten van de vrijwilligers dat zij zich gedurende het voor- en natraject minimaal een dag per week op het kantoor van IKV Pax Christi in Utrecht inzetten.

De kandidaten moeten aan een aantal algemene criteria voldoen:
* leeftijd tussen de 20 en 32 jaar

* zeer goede, actieve kennis van de Spaans taal.
* actieve deelname aan het voortraject in Nederland. Kandidaten moeten bereid zijn om gedurende de vier tot vijf maanden voorbereiding in Nederland een dag per week op het kantoor van IKV Pax Christi werkzaamheden uit te voeren ten behoeve van de voorgenomen delegatie naar Cuba en algemene werkzaamheden ten behoeve van het Cuba werk van IKV Pax Christi.
* actieve deelname aan het natraject in Nederland. De deelnemers moeten bekendheid geven aan de lokale initiatieven en het werk van de bibliotecas independientes in Cuba, door middel van het schrijven van stukken op webpagina's, tijdschrijften, deelname aan eventementen betreffende Latijnsamerika, standwerk, etcetera.
* werkervaring in Latijns Amerika is een pré
* aantoonbare interesse in vredesinitiatieven en conflictgebieden
* sterke communicatieve en sociale vaardigheden
* goed kunnen werken in teamverband, maar ook zelfstandig kunnen werken

* aantoonbare redactionele vaardigheden en het leuk vinden om te schrijven

* stressbestendig (tijdens de uitzending)
* affiniteit met fotografie is een pré

* ervaring met onderzoek doen is een pré

Periode:

Er zijn vier delegaties gepland, van elk twee personen.
* Er zijn twee delegaties gepland in juli / augustus 2008. Het voortraject voor deze delegatie start in april 2008, en het natraject loopt door tot eind december 2008.
* Er zijn twee delegaties gepland in november / december 2008. Het voortraject voor deze delegaties zal deels samen lopen met de eerste twee delegaties (bv. veiligheidstraining). Men start in principe in augustus met het eigen voortraject. Het natraject loopt door tot mei / juni 2009.

Kosten
Reis- en verblijfkosten (exclusief verzekering) van de deelnemers worden vergoed door IKV Pax Christi. Van de deelnemers wordt, naast een goede inzet tijdens het bezoek, ook een actieve inzet tijdens het voor- en natraject verwacht.

Selectieprocedure
De deadline voor de sollicitatie is zondag 17 februari 2008. Brieven kunnen worden gericht aan Simone Remijnse
(remijnse@ikvpaxchrist.nl). De selectieprocedure loopt van 18 tot en met 22 februari 2008.

Vragen?
Kijk hiervoor meer informatie over ons werk op Cuba. Voor overige vragen kun je contact opnemen met Simone Remijnse remijnse@ikvpaxchristi.nltel: 030 - 2320558