Gemeente Amsterdam



Bestuurlijk ophouden mogelijk tijdens voetbal

4 februari 2008
-
Iris Reshef

Amsterdam neemt een artikel over bestuurlijk ophouden op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierdoor krijgt de burgemeester de bevoegdheid om het middel bestuurlijk ophouden in te zetten bij voetbalgerelateerde situaties zoals wedstrijden en huldigingen. Directe aanleiding voor dit besluit zijn de ongeregeldheden die zich in mei jl. hebben voorgedaan tijdens de huldiging van Ajax. Bestuurlijk ophouden is een maatregel waarmee de burgemeester mensen voor de duur van maximaal twaalf uur kan ophouden bij (dreigende) verstoring van de openbare orde.

De reden dat dit middel beperkt wordt tot voetbalgerelateerde incidenten is dat voetbalhooligans de afgelopen jaren verantwoordelijk zijn geweest voor veruit de meeste ordeverstoringen. De ervaring leert dat (grote) groepen hooligans regelmatig, consequent en doelbewust uit zijn op confrontaties met andere hooligans, de politie of zich richten op vernieling en geweld. Vaak zijn deze hooligans bekenden van politie en justitie.

Tijdens het EK voetbal 2000 is het middel bestuurlijk ophouden voor korte duur opgenomen in de APV. Tijdelijk was het toen mogelijk om dit middel in te zetten. Er is toen geen gebruik van gemaakt. Amsterdam neemt het artikel over bestuurlijk ophouden op in de APV omdat dit middel de burgemeester een noodzakelijke en nuttige extra mogelijkheid geeft om te voorkomen dat zich ernstige wanordelijkheden voordoen. Over een jaar wordt het bestuurlijk ophouden geëvalueerd.