Socialistische Partij

Zorgen SP over woonproject van Zorggroep Noord in Groningen


04-02-2008 * In het Dagbad van Het Noorden van zaterdag 2 februari stond een artikel over de Zorggroep Noord die zes woningen in de stad huurt, waarin 'jongeren met een beperking' worden opgevangen. Dit tot groot ongenoegen van de directe buren aan het Van Brakelplein en de Heymanslaan die veel geluidsoverlast ervaren. Daaruit blijkt dat Zorggroep Noord winst boven begeleiding van de jongeren plaatst. De SP ziet dit als resultaat van de vermarkting van zorg.

"De SP vindt dat ook jongeren met een beperking in de wijk moeten kunnen wonen, maar daarvoor is het wel heel belangrijk dat de buurtbewoners goed worden geïnformeerd en er afspraken worden gemaakt bij eventuele overlast. Het is in het belang van alle betrokkenen dat er een goede samenwerking ontstaat" zegt SP-raadslid Ria Rademaker. "In deze twee gevallen waarbij Zorggroep Noord de woningen huurt en jongeren daarin plaatst, lijkt dat niet gebeurd te zijn en niet te gebeuren. Terwijl directe buren klagen over overlast en zelfs enkele bewoners hun huis hebben verkocht wegens overlast, breidt het aantal woningen die Zorggroep Noord huurt zich uit" gaat zij verder.

De SP wil van het college weten of zij op de hoogte is van de problemen die spelen aan het Van Brakelplein en de Heymanslaan, en of het college vindt dat de bewoners voldoende zijn ingelicht en er aan draagvlak is gewerkt in de buurt. Ook wil de SP weten of het college criteria kan opstellen, waarmee wordt voorkomen dat een heel blok huizen opeens en zonder overleg een instelling voor begeleid wonen wordt.