Socialistische Partij

Zaterdag 9 februari: Manifestatie voor Gaza in Groningen


04-02-2008 * Op zaterdag 9 februari organiseert de Stichting Groningen-Jabalya op de Grote Markt een manifestatie over de schrikbarende humanitaire situatie in Gaza. SP-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt is één van de sprekers die in zal gaan op de gevolgen van de Israëlische en westerse strafmaatregelen voor de inwoners van Jabalya-Gaza. Meulenbelt bezocht Gaza recent. Aansluitend vindt in het Newscafé een manifestatieve bijeenkomst plaats met diverse sprekers.

De Stichting Groningen-Jabalya vraagt op deze manier aandacht voor de noodsituatie waarin Gaza verkeert. Sinds de democratisch gekozen Hamas regering aan de macht is wordt zij door de internationale gemeenschap geboycot. De grens is sindsdien zo goed als gesloten voor noodzakelijke goederen. Deze boycot treft iedereen in Gaza in zijn dagelijks leven. Desondanks besloot Israël recent - ondanks internationale protesten van onder andere de VN en Amnesty International - de bankschroef nog nauwer aan te draaien. De gevolgen zijn schrijnend: 80% van de bevolking is werkloos en afhankelijk van voedselhulp van de VN en er is slechts enkele uren elektriciteit per dag. Velen zitten dagenlang in onverwarmde huizen ook is er gebrek aan medicijnen en medische apparatuur.

De manifestatie op de Grote Markt begint om 13.00 uur aansluitend vindt om 14.00 uur in Newscafé, Waagplein 5, de manifestatieve bijeenkomst plaats met diverse sprekers.