Ingezonden persbericht


One mobile, one vote toegepast op Amerikaanse presidentsverkiezingen

Nederlandse kiezer geeft advies aan Amerika

Persbericht Stichting Het Nieuwe Stemmen, 4 februari 2008, 07.00 uur

Het Nieuwe Stemmen, de stichting die zich inzet voor de invoering van voorverkiezingen in Nederland, stelt Nederlandse kiezers in staat een advies te geven aan de deelnemers van de primaries in de Verenigde Staten. Vanaf Super Tuesday (dinsdag 5 februari, om 08.00 uur) kunnen alle Nederlanders die beschikken over een mobiele telefoon een stem uitbrengen via de website www.adviesaanamerika.nl.

Jan Paternotte van Het Nieuwe Stemmen: ¡°Wij zijn jaloers op de macht die de kiezer heeft in de Verenigde Staten. Met deze actie hopen wij meer Nederlanders jaloers te maken¡±.

Stichting Het Nieuwe Stemmen is opgericht door jongeren uit CDA, PvdA, VVD en D66, die ernaar streven de gesloten partijcultuur in Nederland open te breken. Zij willen vooral meer jongeren bij de politiek te betrekken en zien open voorverkiezingen als h¨¦t instrument daarvoor. Eerder organiseerde Het Nieuwe Stemmen al een open schaduwverkiezing tijdens de lijsttrekkersverkiezingen bij VVD (rutteofverdonk.nl) en D66 (pechtoldofvanderlaan.nl). Tijdens de laatste Provinciale Statenverkiezingen heeft Het Nieuwe Stemmen in alle provincies een Voorkeurstemwijzer online gebracht.

Volgens Paternotte is uit die eerdere experimenten gebleken dat ongebonden kiezers anders oordelen over politieke leiders dan de kleine en niet©\representatieve groep partijleden. ¡°De Amerikaanse kiezer mag zelf bepalen door wie hij of zij vertegenwoordigd wil worden. In Nederland verdelen partijen de macht liever intern. Wij vinden het raar dat de kiezer daar geen invloed op heeft, terwijl de verschillen binnen de partijen zeker zo groot zijn als die tussen de partijen. Wij vragen de partijen te erkennen dat politiek mensenwerk is en kiezers volwaardige invloed te geven¡±.

De resultaten van de schaduwverkiezingen worden aangeboden aan de leiders van de Nederlandse politieke partijen, als ook aan het bestuur van de Amerikaanse Democraten en Republikeinen.