IFAW


China breidt handhaving op illegale handel in wilde dieren via het internet uit

(Beijing - 4 februari 2008) Een nieuw rapport gepubliceerd door het IFAW (www.ifaw.org) heeft geleid tot een uitbreiding van de rechtshandhaving gericht op het stevig aanpakken van de illegale handel in wilde dieren en hun lichaamsdelen via het internet. Met de informatie die in het onderzoeksrapport van het IFAW staat, heeft de Chinese CITES Management Autoriteit (CNMA), een aantal onderzoeken uitgevoerd naar de verkoop van producten afkomstig van wilde dieren op het web.

Deze onderzoeken zijn uitgevoerd in samenwerking met andere instanties voor rechtshandhaving zoals de Bosbouw Politie, het Bureau voor Openbare Veiligheid en de Douane. Hierdoor konden verschillende veilingsites op het web waar producten van wilde dieren werden aangeboden, stilgelegd worden.

Maar de belangrijkste uitdagingen in het bestrijden van deze illegale handel, zoals het ontbreken van een juridisch kader voor internethandel, de anonieme aard van het internet en de exponentiële groei van het internetgebruik, blijven bestaan.

"De illegale handel in producten van wilde dieren is een wereldwijd probleem," zegt Dr. Meng Xianlin, Directeur van de Chinese CITES Management Autoriteit, die het rapport van het IFAW prijst vanwege de waardevolle informatie voor de rechtshandhaving. "Om CITES beter te implementeren en de handelsdruk op bedreigde soorten te verminderen helpt het de instanties voor rechtshandhaving zeer in deze enorme en opkomende uitdaging om informatie over de verhandelde soorten als ook over de handelsmethoden te verzamelen."

Door de vier belangrijkste veilingsites in China tussen februari en december 2007 in de gaten te houden, was het IFAW in staat om 1.973 objecten te identificeren die van maar liefst 30 bedreigde diersoorten afkomstig waren - beschermd onder China's Beschermde Diersoorten Wet en/of onder de CITES Bijlagen. De online illegaal verhandelde producten omvatten, onder andere, producten van tijgerbotten, producten die muskushert bevatten, modeartikelen gemaakt van olifantenivoor, hoorns van neushoorns, hoorns van Tibetaanse antilopen en levende dieren die verkocht worden als huisdieren zoals apen, vossen en jachtvogels. Veel van de veilingsites zijn eveneens verbonden met daadwerkelijk fysieke winkels. De handel is ook internationaal hetgeen de handhaving moeilijk maakt aangezien de wetten van toepassing op internationale transacties verschillend kunnen zijn van de nationale wetten.

Dankzij de informatie in het IFAW-rapport waren Chinese autoriteiten in staat om de verkopers van deze illegale producten stil te leggen. Het IFAW heeft gelijktijdig het rapport aan de eigenaren van de sites aangeboden; op het moment van het onderzoek had één site maar liefst 1.377 illegale aanbiedingen waarvan er 961 reeds gesloten waren.

"We juichen dit succesvolle rechtshandhavingsinitiatief van harte toe - een initiatief dat een eind gemaakt heeft aan 80% van de illegale handel in producten van wilde dieren via het internet, zegt Yvette Brook, beleidsmedewerker en Internethandel teamleider bij het Nederlandse IFAW kantoor. "We zijn in het bijzonder zeer blij dat veel websites het initiatief tot zelfregulering hebben genomen."

In Nederland heeft het IFAW in 2006 een rapport over internethandel van wilde dieren in Nederland uitgebracht waarin aan het licht kwam dat dit ook in ons land een groot probleem is. Inmiddels heeft de minister van LNV dit ook erkend en toegezegd extra gelden voor handhaving vrij te maken, om tafel te gaan met de providers en handelssites om afspraken te maken en informatie te verstrekken aan het algemene publiek. Het IFAW volgt deze ontwikkeling zodat afspraken na worden gekomen en zal ook weer om tafel zitten met de grootste handelssites eBay en Marktplaats.